Veikko Huuska

Globaalit johdannaismarkkinat yli 16 kertaa suuremmat kuin Maailman BKT

Globaalit johdannaismarkkinat yli 16 kertaa suuremmat kuin Maailman BKT

Globaalit johdannaismarkkinat ovat isot.  Todella isot.

Niin isot – ja täysin säätelemättömät – että todellisuudessa kukaan ei tarkalleen tiedä, miten isot ne ovat.

Mutta parhaiden arvioiden mukaan johdannaismarkkinoiden nimellisarvo on noin ”1,2 quadrillion dollars”.  Näin sanoo amerikkalainen lähteeni (Money Morning Staff Reports – September 18th, 2013).

*

Mutta siis anyway, tämän mukaan globaalien johdannaismarkkinoiden nimellisarvo on 1.200 biljoonaa dollaria = 1.200.000.000.000.000 $

Tämän summan käsittämiseksi todetkaamme, että se lyö roimasti koko maailman BKT:n, joka on 71,8 biljoonaa dollaria eli 71.800.000.000.000 $. 

Koko Maailman BKT on siis vain 72 : 1200 Johdannaismarkkinoiden nimellisarvosta. 

Eli koko terraarion BKT on niukat 6 % johdannaismarkkinoiden nimellisarvosta.

Eli maailman Johdannaismarkkinat ovat yli 16 kertaa suuremmat kuin koko maailman BKT. 

(Arvoisa lukija mahdollisesti havaitsee, että kesken kaiken aloitin kirjoittaa johdannaismarkkinat isolla Jiillä.  Pelkästä kunnioituksesta niiden suurta kokoa kohtaan. Tuskin muuten, VH).

*

Hurjaa meininkiä.

Johdannaismarkkinoiden koko ja nimellisarvo on niin suuri, että se uhmaa kaikkea inhimillisen käsityskyvyn piiriin kuuluvaa.

Ihminen ei tiedä eikä ymmärrä tällaisia tähtitieteellisiä lukuja. 

Tai ajatellaanpa näin:

Avaruudessa viuhtoo  noin kahden tuhannen biljoonan tähden klusteri, nimeltään ”El Gordo”.  Se on suurin galaktinen klusteri, jonka ihminen on välineineen havainnut ikänään.  Johdannaismarkkinat ovat siis ilmiö galaktisessa mitassa.

Tai: jospa ajattelemme että Maan päällä elää noin 1000 biljoonaa muurahaista.  Jos laitamme kaikki muurahaiset ja kaikki maailman jonkin verran yli 7 miljardia ihmistä kahteen suureen kasaan, ovat nämä kasat yhtä suuret.  Ja jokaiselle tämän kasan muurahaiselle voitaisiin Johdannaismarkkinoiden nimellisarvon summalla ostaa kaksi dollaria maksava paikallisbussin lippu…

Heko

Vaikka päätä alkaakin kiristää ja silmissä sumeta, kun ajattelemme näin isoa lukua kuin 1200 biljoonaa dollaria, emme voi suhtautua asiaan kevyesti.  Pikemminkin raskaasti.

Johdannaismarkkinat ovat suurelta osin täysin vailla säätelyä.

Tosiasiassa ne ovat niin säätelemättömät, että Yhdysvaltain Kongressi ohjeissaan investointipankeille, teki jopa laittomaksi (illegal) erinäiset toimet jotka tähtäsivät johdannaismarkkinoiden säätelyyn.  Säätelyyn edes pienellä ässällä..

Riski

Johdannaismarkkinoiden riskit ovat kehittyneet käsittämättömiin mittoihin erityisesti Yhdysvalloissa.  Ja tilanne vain pahenee päivä päivältä, kuukausi kuukaudelta, vuosi vuodelta.

Vuonna 2011 vain neljä suurinta pankkia hallinnoi 95,9 % Yhdysvaltain johdannaismarkkinoista.  Tiedättekö näiden pankkien nimet?

Ajan voittamiseksi kirjoitan ne tähän: katso Forbesin sivustot

J.P. Morgan Chase and Co http://www.forbes.com/pictures/eehd45egjjk/1-jp-morgan-chase/ 

Bank of America http://www.forbes.com/pictures/eehd45egjjk/2-bank-of-america/  

Citygroup, Inc.  http://www.forbes.com/pictures/eehd45egjjk/3-citigroup/ 

Wells Fargo.  http://www.forbes.com/pictures/eehd45egjjk/4-wells-fargo/ 

Muut tulevat kaukana takana.

*

Sellaiset henkilöt, kuin Commodity Futures Trading Commission´n (CFTC) puhenainen Brooksley Born jotka ovat vaatineet suurempaa säätelyä näille valtaville johdannaismarkkinoille – heillä on yksi yhteinen nimittäjä.  Nimittäin he löytävät itsensä ulkoa.  Soon.

http://en.wikipedia.org/wiki/Commodity_Futures_Trading_Commission

Mrs. Born erotettiin (tai siis joutui käytännössä eroamaan) tiistaina kesäkuun ensimmäisenä päivänä 1999 jouduttuaan umpikujaan sen jälkeen kun oli vaatinut johdannais- ja futuurikaupan voimakkaampaa säätelyä.  Muut säätelyviranomaiset vastustivat raivokkaasti.  Sellainen tarina. 

Tämä kunniakas torpatuksi joutuminen tapahtui siis pian 15 vuotta sitten.  Se oli johdannaiskauppasodan näkyvin yksittäinen sankarivainaja, vainaja siinä mielessä, että menetti pelin ja vaikutusmahdollisuutensa tässä suuressa pelissä.   Lue lisää: http://en.wikipedia.org/wiki/Brooksley_Born

Ottakaamme hattu päästä ja pitäkäämme hetken hiljaisuus.

*

Mutta jonain päivänä ehkä koittaa aika, jolloin suurella pieteetillä ja kunnioituksella kaivamme esiin näitäkin tietoja varhaisista ihmiskunnan ja sen tulevaisuuden urheista puolustajista, jotka ovat seisseen paikallaan lujina ja jotka ovat nähneet mihin tämä tuolloin vielä lähtöaskelmissaan (mittasuhteiden osalta) ollut markkinameininki tulee johtamaan.  Nämä ihmiset, sellaiset kuin mrs. Born, tullaan kerran, jonkinalaisilla ihmiskunnan raunioilla ja uuden elämän lähtömontuilla toteamaan ihmiskunnan suuriksi, kaiken kunnioituksemme arvoisiksi näkijöiksi. 

Näkijöiksi, joille kävi huonosti, mutta jotka edes yrittivät.

*

Warren Buffet, eräs koko planeettamme vauraimmista miehistä, on kutsunut johdannaisia nimityksellä ”finnacial weapons of mass destruction”.  Eli Finanssialan massatuhoaseeksi.

Buffet tunnetaan suorapuheisena miehenä, Omahan oraakkelina:

”Kirjassaan Rohkeus toivoa Barack Obama kirjoittaa Warren Buffettin kertoneen Obamalle oman veroprosenttinsa olevan pienempi kuin amerikkalaisen keskivertotyöntekijän tai hänen vastaanottovirkailijansa mukaan lukien sosiaaliturvamaksu vuodesta 2003. Buffettin mielestä markkinoista eniten hyötyvien tulisi maksaa muita suurempi osuus veroista koulutuksen, infrastruktuurin ja turvaverkon takaamiseksi. Buffettin mielestä presidentti Bushin ehdotus perintöveron lakkautuksesta vastaa sitä, että vuoden 2020 olympialaisiin valittaisiin kaikki vuoden 2000 kisojen voittajien lapset. Vuodesta 2009 Yhdysvalloissa aviopuolisoista vain varakkain prosentti maksaa perintöveroa, koska perintö on verovapaa seitsemään miljardiin dollariin asti. Täysi poisto maksaisi 1 000 miljardia dollaria.[10]

Elokuussa 2011 Buffett kirjoitti New York Timesiin vaatien rikkaiden hemmottelun lopettamista. Hän kertoi maksaneensa 2010 veroja 6,9 miljoonaa dollaria, joka oli 17,4 prosenttia hänen tuloistaan, kun hänen toimistossaan työskentelevät maksoivat keskimäärin 36 prosenttia.” Lähde: Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Warren_Buffett

*

Riski tämän jättimäisen härdellin, jonka megalomaaninen Johdannaismarkkina, muodostaa romahtamisesta on suuri, ja perustuu ensisijaisesti sen täysin hallitsemattomaan kokoon.  Sitä ei ihmiskunta yksinkertaisesti enää ikinä voi pystyssä pysyvänä ampua alas.  Se on liian iso ammuttavaksi.  Se on liian iso säädeltäväksi.  Se on kuin jättiläismäinen norsu keskellä kaikkien ihmisten yhteistä olohuonetta. 

Se voi ainoastaan kuolla ja kupsahtaa niillä jalansijoillaan.  Muutoin se on keskellämme iäti.

*

Johdannaismarkkinoiden nimellisarvo 1.200.000.000.000.000 dollaria on 114 kertaa enemmän kuin 10,5 biljoonan dollarin olemassa oleva Yhdysvaltain liikkeellä oleva rahamäärä.

Se on yli 71 kertaa enemmän kuin Yhdysvaltain jättimäisenä pidetty valtionvelka 17.340.180.000.000 dollaria.

U.S. National Debt -clock http://www.usdebtclock.org/ 

Sadan dollarin seteleiksi ladottuna jatkumona se ylettäisi Maasta Venukseen ja takaisin ja vielä kerran takaisin Venukseen..

*

Lähde:

Money Morning Staff Reports – September 18th, 2013.

PS.

Nyt pitäisi vain selvittää, miten paljon on 1,2 kvadriljoonaa dollaria? milläkin kielialueella.  Siinä on nimittäin eroja;

Miljoona… miljardi… biljoona… triljoonaa…kvardriljoona…

Kvadriljoona selitetään Wikissä näin:  http://fi.wikipedia.org/wiki/Kvadriljoona

”Kvadriljoona on miljoonan neljäs potenssi (1 000 000 000 000 000 000 000 000) eli . Sana koostuu osista quadr(i)- ja -iljoona, joista ensimmäinen tarkoittaa neljää ja jälkimmäinen viittaa miljoonaan. SI-järjestelmässä kvadriljoonaa vastaava kerrannaisyksikkö on jotta.

Amerikanenglannin sana quadrillion tarkoittaa lukua 1015.”

 

Eli täältä vielä vahvistusta:

Wiki: Suurten lukujen nimet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Suurten_lukujen_nimet

Siispä:

Suomessa ja vähän muuallakin (pitkä asteikko): kvadriljoona = 1024 = 1 000 000 4 (24 nollaa) (< lat. quattuor 'neljä')

Mutta Amerikassa, Englannissa etc /lyhyt asteikko: Lyhyt asteikko on järjestelmä, jossa jokainen -iljoona-loppuinen lukusana on 1 000 kertaa suurempi kuin edellinen: "biljoona" on "tuhat miljoonaa" (109), "triljoona" on "tuhat biljoonaa" (1012) jne. = kvadriljoona on tuo ylempänä mainittu luku 10 potenssiin 15. (eli vastaa meikäläistä lukua ”1000 biljoonaa”.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tyhjästä on helppo nyhjäistä vaikka mitä qvadriljoonia.

Seppo Paasikallio

Tätä johdannaismarkkinaa on kerätty täsmälleen yhtä tarkoitusta varten. Uusi uljas NWO saadaan syntymään parhaiten totaalisen taloudellisen maailmanlaajuisen kaaoksen seurauksena. V. 2008 kaaos vältettiin vielä hyvin runsailla bail-outeilla, mutta nyt tässä on kerätty sellainen potti virtuaalirahaa, että sen tullessa maksuun reaaliomaisuudella maailma romahtaa taloudellisesti.

Glass-Steagall laki, joka säädettiin v.1933 estämään hieman aiemmin 1929 tapahtuneen romahduksen uusiminen, eliminoitiin v. 1999. Tuloksena pankit saattoivat ryhtyä pelaamaan kovia kasinopelejä voidessaan unohtaa esim säännot kuinka paljon velkaa suhteessa pääomaan voi olla.

Lehman Brothersin tehdessä konkurssin velan suhde pääomaan oli 60. Sitä pidettiin liian kovana, jotta veronmaksajien bail-out toteutettaisiin, ja monien oslta maailma romahti.

Tämän lain eliminointi oli mahdollista, koska kansanedustajat ovat uudelleenvalinnassaan riippuvaisia pankkiirien rahoituksesta, ja pankkiirit jakavat rahaa vain niille, jotka lupaavat toteuttaa heidän toiveensa. Lain eliminointi oli puhdas keskuspankkien omistajien toive, jonka he saivat läpi ääniä ostamalla.

Sama ongelma on USAn presidentin vaalissa. Kumpikin pääehdokas on pankkiirien hyväksymä, joten heidän kannaltaan on ihan sama kumpi tulee hoitamaan heidän etujaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset