Veikko Huuska

Volgogradin iskujen taustoista ja ensimmäisestä epäillystä

Arvailut Volgogradin onnettomien terrori-iskujen tekijästä tai tekijäryhmistä vellovat väkevinä.  Ensi-arviot ovat, odotetusti ja ehkäpä osin tarkoituksellisestikin kohdistuneet ”vanhaan vainoojaan”, tshetsheeneihin. 

Näin mm. Ilta-Sanomat tänään puolenpäivän aikoihin;

Tshetsheeniterroristien johtaja Doku Umarov lietsoi jo kesällä terrori-iskuja Etelä-Venäjälle Sotshin olympialaisten alla.

- He aikovat pitää kisat Mustanmeren alueelle haudattujen monien, monien muslimien luiden päällä. Me muslimeina emme suvaitse sitä.

Näin sanaili tshetsheeniterroristien johtajana pidetty Doku Umarov viime heinäkuussa netissä julkaistulla videolla, jossa hän kehotti muslimeja iskemään Etelä-Venäjälle Sotshin olympialaisten alla.”

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288637372032.html

Umarov on Tshetshenian sotien veteraani, joka nousi kapinajohtajaksi ja Venäjän etsityimmäksi mieheksi 2000-luvun lopulla. Hänestä on käytetty jopa nimitystä "Venäjän bin Laden".

Tuoreimmat tiedot tekijäksi epäillyistä kertovat syyllisten löytyvän hieman toiselta suunnalta, yllättävältäkin.

Ensitietojen mukaan epäillyksi nimetty Pavel Petshenkin (Pechenkin) ei ole tsetsheeni, vaan venäläinen.  Hän kuuluu ikäryhmään, josta Venäjällä on käytetty hieman kulunutta nimitystä ”toivoton sukupolvi”.  Se tuo etäiset kaiut 1920-luvun länsi-eurooppalaisesta ”menetettyjen sukupolvesta”, josta mm. Hemingway aikoinaan kirjoitti.  http://www.rt.com/news/volgograd-bus-blast-updates-958/ 

Petshenkin on omalla tavallaan venäläisen yhteiskunnan kriisien ja ongelmien tuote, esimerkki siitä, miten toivottomuus vakiintuu olotilaksi ja johtaa – venäläisittäin muotoillen - perspektiiveihin ilman näköalaa.  Tulevaisuus ei näyttäydy näille miehille – yleensä ja tyypillisesti he ovat, ainakin alkuunsa – nuoria miehiä, heitä joista kehkeytyy kapinallisia nyrkkejä, iskureita ja toiminnan miehiä.  Myöhemmässä vaiheessa enemmän tai vähemmän sokea, yhteiskunnan vastainen ja näköalattomuudesta kumpuava paha, saa mukaan monenkirjavamman väkimäärän.  Tiettävästi Petshokin on käännynnäismuslimi, ratkaisunsa ei niinkään kauan sitten tehnyt, joka on liittynyt kohtalotovereihinsa, sakean toivottomuuden veljeskuntaan.  - Nämä arviot olen esittänyt nyt käytettävissä olevien, miestä profiloivien hajanaisten tietojen pohjalta.

http://voiceofrussia.com/news/2013_12_30/Allegedly-terrorists-name-is-Pavel-Pechyonkin-from-Mari-El-region-VoRs-source-2681/

lue myös; http://www.news.nom.co/volgograd-trolleybus-bomber-s-name-is-7615315-news/

Pechenkin, 32, on entinen ensihoitaja, joka liittyi ”vastarintaryhmään” viime vuonna, 2012.  Hän jätti vain keltaisen muistilapun tietokoneensa päälle, viestin äidille, ja häipyi.  Sittemmin hän runsaan vuoden aikana on 2-3 kertaa ollut netin kautta yhteyksissä kotiinsa.  Hän on tietojen mukaan syntynyt Volzhsk´in kaupungissa Mari El´ssä.  http://en.wikipedia.org/wiki/Volzhsk Samojen lähteiden mukaan Pechenkin kuuluu Buinakin seudulla toimivaan maanalaiseen vastarintaryhmään (Buinaks ring).  Räjähdyksen epäillyn tekijän henkilöys saattaa varmistua DNA-tutkimuksissa.  Pavelin isä Nikolai on tänään maanantaina antanut oman verinäytteensä DNA-selvityksiä varten.

 "Pavel's parents - Nikolai and Fanaziya - came to Dagestan in September 2013 and searched for him in the town of Buinaksk and the suburbs. The search was unsuccessful and they made a video address to their son, who had adopted the Islamic name of Ansar ar-Rusi. The parents failed to find their son and returned home," the source said.

According to the parents, Pavel Pechenkin was an ER nurse in his home town.

The suicide bomber will be definitively identified in DNA tests.

Pavel's father, Nikolai, donated his blood for the DNA test on Monday morning. "

Lähde: Voice of Russia

Read more: http://voiceofrussia.com/news/2013_12_30/Allegedly-terrorists-name-is-Pavel-Pechyonkin-from-Mari-El-region-VoRs-source-2681/

 

Monet yhteiskunnasta irtautuneet (tiedostavimmat heistä ovat tehneet tietoisen irtioton) nuoret miehet ovat ajautuneet tai hakeutuneet Siperiaan, seikkailemaan, kokemaan anarkiaa ja extremeä, ja katsomaan ”elämän peräseinää”.  Tällaiset irtolaisina seikkailevat kovikset eivät yleensä palaa kotiin peräkamariin, eivät ainakaan entisinään.  Pavel Petshenkin on tiettävästi lähtöisin Marista (Mari El).  Aiemmin marit tunnettiin tsheremisseinä, ja myös krimin tataareina.  http://en.wikipedia.org/wiki/Mari_people   Engl.; http://en.wikipedia.org/wiki/Mari_El_Republic

Ehkä en tyhjennä enempää pajatsoa, jäädään kuulemaan.  Kohta tiedämme kenties jo paljon enemmän, ihan virallisestikin, tai sitten ei.

Jotain hieman samanlaista tässä olisin näkevinäni kuin keväisessä bostonilaisessa incidentissä. 

Kuulin ihmeteltävän, tai oltavan ymmällään, miksi iskut tehtiin Volgogradissa.  Monilla iskuilla on ollut yllättävän ”tietoinen” tausta, ajoituksen ja kohteen ym. suhteen.  Niin kaiketi tässäkin: Volgan kaunotar, Volgograd, on entinen Stalingrad, Stalinin nimikkokaupunki, ja Saksasta saadun suuren voiton kaupunki, siis venäläinen pyhä kaupunki.  Putinilaisen uusnationalistishenkisen hallinnon kannalta tuskin mitään pyhempää kohdetta, ehkäpä nyt Moskovaa ja V.V. Putinin kotikaupunkia Pietaria lukuun ottamatta olisi terroristi voinut kohteekseen valita. 

Iskujen järkyttävyyttä lisää tällainen historiallis-ideologinen tausta.  Samalla se ajaa presidentin entistä ahtaammalle hänen varmistellessaan nimikkokisojensa (Putins´s Games) piakkoin alkaessa; miten turvata turvallisuus monien uhkaajien väijyessä.  Tämä osoittaa, että vaikka Sochin kisamiehitys ajettaisiin paikalle jo huomenna, eikä helmikuun alussa, täyttä turvallisuuden tunnetta ei enää kyetä luomaan, vaan kisoja tulee varjostamaan raskas ikävien mahdollisuuksien pelotevaikutus.  Ja vaikka Lontoon kesäkisojen 2012  tapaan it-pattereita värkättäisiin eri tahoille Sochin rinteitä, ei mikään määrä riittäisi täydellisesti torjumaan vuorilta laukaistuja ohjuksia.  http://www.kp24.fi/uutiset/305512/Olympialaisten-ohjustorjunta-aiheutti-%C3%A4l%C3%A4k%C3%A4n-Lontoossa

Sitä paitsi Volgogradin surkeat tapahtumat osoittavat, että terroristien ei tarvitse iskeä suoraan olympia-kaupunkiin, vaan iskut toisaalla tehoavat vähintään yhtä raskaasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

The Times nimesi presidentti V.V. Putinin Vuoden mieheksi. http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/ar...

Aiemmin viikolla hänet on nimetty esim. Vuoden PR-mieheksi. http://www.huffingtonpost.com/ronn-torossian/russi...

Arre Kougappi

Pavel Petshenkin on kääntynyt aikaisemmin islamiin ja otti nimekseen Ansar-Ar-Rusi.

Vanhemmat kävi etsimässä miestä jo aikaisemmin Dagestanissa, missä terroristien ja separatistien määrä on huomattava.

http://s5.stc.all.kpcdn.net/f/12/image/01/93/62393...

Kuten videoista, joita hän julkaisi käy ilmi, mies on erittäin radikalisoitunut , omien sanojensa mukaan lähti hän hankkimaan itselle paratiisin paikkaa. Videossa hän myös korosti taistelua vääräuskoisia vastaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hieman niinkuin aihepiirin taustoitukseksi suosittelen:

Professori Timo Vihavainen on esittänyt blogissaan sunnuntai 22. joulukuuta 2013
"Jesuiitat ja moderni terrorismi

Loyolan pitkät liepeet"

mitä tarkimman ja oivaltavan näkemyksen nykyterrorismin syntyjuurista:

http://timo-vihavainen.blogspot.fi/search?updated-...

Niin rankkaa luettavaa kuin onkin, suosittelen.

Arre Kougappi

Siinä on yksi näkemys. Suomessa radikalisoituminen on kuitenkin pahenemassa koko ajan. Paremmissa olosuhteissa, kun monet suomalaiset elävät ,,uussuomalaiset,, radikalisoituvat ja lähtevät taistelemaan.

Kun lisäksi vastaan silloin tällöin tulee henkilöitä, joiden mielestä paikallinen kulttuuri ja kaikki siihen liittyvä on tuhoisaa ja ratkaisuna kaikkiin ongelmiin nähdään islam . Ilmaisevat tämän selkeästi, rauhallisesti ja harkiten, käyttäen selkeitä esimerkkejä, tämä laittaa miettimään asioita.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Pavelin äidin nimi on Fanaziya, siksi veikkaan että poika on/oli puoliksi venäläinen ja puoleksi dagestanilainen..ehkä pysyvästi juuretonkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset