Veikko Huuska

Viimeinen sotavanki - itsenäisyysviikon henkilö

Itsenäisyysviikon teemaan ja henkeen liittyen haluan näin sivusta esitellä erään suomalaisen, jonka elämään sota löi voimakkaan leimansa ja jonka kärsimysten määrää voimme vain kuvitella.

Hän oli aivan tavallinen mies, perheellinen, 26-vuotias maalaismies, kotona vaimo ja edelliskesänä syntynyt poika.  Elämä edessä - niin kuvaannollisesti kuin käytännöllisestikin.

Mutta sitten hän joutui sotavangiksi, parhaista pyrkimyksistään huolimatta ja käskettyä tehtävää suorittaessaan. 

Lue juttu täältä: http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194833136979/artikkeli/Satellite?c=Page&childpagename=LKA_newssite%2FAMLayout&cid=1194596036765&pagename=LKAWrapper

 

Sotavankeus.

Se on järkyttävä sana, mutta kaikesta siitä, mitä tuon sanan taakse kätkeytyy, kertoo Risto Pyykkö oheisessa Lapin Kansan jutussa.  Artikkeli on julkaistu loppukesästä tänä vuonna 19.8.2013.  Monet ovat sen lukeneet, vielä useammat eivät siitä tiedä, siksi voi olla paikallaan tällainen nosto. 

Eino Hietala oli viimeinen sotavanki.  Hän melkein jäi sille tielleen.  Kymmenen vuotta vieraalla maalla.

Mutta onneksi lopulta koitti vapaus ja paluu kotiin - rakkaimpien luo.

Tämä kertomus puhuttelee.  Eino Hietala vaikeni 50 vuotta, mutta nyt 96-vuotiaana hän on kertonut tarinansa.  Sitäpaitsi hänestä on ilmestynyt myöskin kirja.

Kiitos, Eino Hietala.  Mielestäni Sinä olet itsenäisyysviikon henkilö.

Katso myös;

http://www.suomalainen.com/tietokirjat/historia-muistelmat-sotatalous/eino-hietala-sotavankina-siperiassa-sku-p9789525823516 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Päämajan kaukopartiomies Eino Hietala konepistoolin kera. Aika näköinen.

http://www.google.fi/imgres?imgurl=http://www.puol...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Suuri kiitos Eino Hietalalle ja blogistille, joka toi tämän yhden miehen uskomattoman elämäntarinan esille.

Teksti oli vaikuttavuudessaan sitä luokkaa, että eipä sitä voi oikein edes kommentoida mitenkään.

JK Olet aikaisemmin kirjoittanut suomalaisista kaatuneista, joiden nimiä olet löytänyt luetteloista esim. Ranskan puolesta kaatuneet. Taisihan siellä olla etunimikaimakin kotoisin Kotkasta.

USA:ssa lienee tehty paljon töitä kaatuneiden tiedostojen luomisessa. Mikäli sinulla on niiden suomalaisista jotain tiedossasi, niin ne olisi mukava lukea.

Olen käynyt Ranskan Normandiassa amerikkalaisten hautausmaalla. Siellä oli myös supisuomalainen nimi hautakivessä. USA:han lupasi kansalaisuuden niille, jotka lähtivät sotimaan. Normandian varsinainen maihinnousu oli aika pikku juttu noin kaatuneiden määrän kannalta. Ensimmäisen päivän aikana nimittäin kuoli enemmän ranskalaisia siviilejä kuin maihinnousujoukkoja. Jatko sitten oli toinen luku.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tässä vähän asian sivusta vinkki, aloitin juuri Teemu Keskisarjan kirjoittaman Raaka tie Raatteeseen lukemisen. Vasta on vatvottu Kekkonen /Antti Juntusranta, mutta teos tuntuu varsin mielenkiintoiselta lähestymistavaltaan erilaiselta. Keskisarja on uutta kirjoittajapolvea ja minusta ainakin varsin tutustumiskelpoiselta tuntuva. Olen kyllä Teemu-fani ja uskallan suositella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset