Veikko Huuska

Piotr Sosnowski – yksi Puolan 122:sta ”Toisen maailmansodan ajan marttyyristä”

Piotr Sosnowski – yksi Puolan 122:sta ”Toisen maailmansodan ajan marttyyreistä

 

 - pappi, joka katsoi suoraan kohti kiväärinpiippua

 

Äskeisellä Saksanmatkallani silmääni osui kuva, jossa kiväärinpiippu sojotti suoraan pappia kohti.  Kuva jäi sen verran vaivaamaan, että selvittelin hieman, mistä oli kysymys.

http://www.meczennicy.pelplin.pl/?a=1&id=112&tekst=87#txt

 

Berliinin Deutch-Russiche Museum: https://plus.google.com/photos/113679801467129695575/albums/5946819243988192337/5946819248091813186?banner=pwa&pid=5946819248091813186&oid=113679801467129695575

*

 

Kysymys oli Puolan jaosta Molotov-Ribbentrop –paktin mukaisesti, Saksan hyökkäyksestä Itään, ja vastarinnan lannistamisesta Puolassa, ennalta valmiiksi laadittujen listojen mukaan.  – Sitä samaa teetti Itä-Puolassa Stalin omien lunttalappujensa pohjalta. 

 

Tuskinpa mikään maan väestö oli ennen toistaa maailmasotaa niin tarkasti vakoilun ja muun silmälläpidon keinoin kartoitettu, listattu ja noteerattu kuin Puolan.  Tulevat sotakumppanit Saksa ja Venäjä olivat harjoittaneet odotettavissa olevan varman sotakentän alueella omaa valmistavaa toimintaansa.  Olen toisaalla kirjoittanut tästä valmistavasta prosessista, ja sitten 1.9.1939 – ja toisaalla 17.9.1939 – käynnistyneitä sotilaallisia toimia seuranneista pidätyksistä, kuulusteluista seulonnoista ja massamurhista.  Ei siitä enempää tässä yhteydessä.

 

*

 

Papin CV

 

Jumalan palvelija, isä Piotr (Peter) Sosnowski syntyi 10. päivä tammikuuta 1899 Bielynachissa, Torunin maakunnassa Puolassa, Ignatius Sosnowskin ja tämän vaimon Barbara Kaminskin poikana.  http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Sosnowski

 

Alkeiskoulun hän suoritti Pelplinin pappisseminaarissa lähellä Dirchauta, ja sen jälkeen hän jatkoi opintoja kuuluisassa Marialle omistetussa valmistavassa koulussa ja sitten  Chelmien kimnaasissa, josta valmistui ylioppilaaksi, jonka jälkeen jatkoi Chelmnien munkkiseminaarissa Kaplanissa, valmistuen sieltä 1923.  Hänet vihittiin Puolan katolisen kirkon papiksi 17. päivä kesäkuuta 1923.  Hän aloitti pappisuransa  Sypniewossa kappalaisena.  Vuosina 1925-1934 hän toimi opettajana Marialle omistetussa pappiskoulussa.  Joulukuun 14. päivä 1934 hänet nimitettiin Byslawiun (Bislau) pastoriksi ja Tucholan rovastikunnan dekaaniksi.  Hänen mainitaan olleen toimissaan hyvä ja saattaneen lukemattomat sielut Jumalan yhteyteen.

 

Isä Piotr Sosnowski kuului niihin tuhansiin ja taas tuhansiin puolalaisiin, jotka Puolan jaon jälkeen pidätettiin.  Kuulustelujen jälkeen Sosnowski teloitettiin 27. päivä lokakuuta 1939 metsässä Rudzki Mostin (Rudskin silta) lähellä, Tucholan alueella.  Murhapaikasta käytetään myös nimitystä Tucholan metsä.  http://pl.wikipedia.org/wiki/Rudzki_Most

 

Nämä mainitut Rudzki Mostin teloitukset suoritti parasotilaallisen saksalaiskansallisen liikkeen muodostama turvajoukko, ilmoituksensa mukaan kostona tuhopoltosta, jonka kohteena olivat puolansaksalaisen maanviljelijän Hugo Fritzin vilja-makasiinirakennukset Piastoszynassa.  Ilmeisen tarpeetonta on mainita, että taustalla oli ylempää johdettua suunnitelmallisuutta, joskin monet vastaavat paikalliset tapahtumat etenivät yleisen ”väkivallanteoille suopean sateenvarjon” alla melko itseohjautuvasti.

 

Silminnäkijäkertomusten mukaan Tucholin aluevankilasta Bislaussa otettiin 32 miestä selleistään ja vietiin kuorma-autoilla teloituspaikalle.  Ryhmästä tunnistettiin muun muassa pappi Sosnowski, joka polvistui ja rukoili joukon puolesta.  Hän kätteli kaikki.  Seurakuntalaiset kysyivät, mitä saksalaiset aikoivat heille tehdä.  Monet olivat vakuuttuneita siitä, että heidät viedään jonnekin työmaalle hommiin.  Epäilykset matkan kohteesta kuitenkin vahvistuivat, ja pappi kannusti kaikkia parannukseen ja tunnustamaan syntinsä Jumalalle.

 

Auton kulku pysähtyi teknisen vian vuoksi.  Miehet alkoivat korjata autoa, silloin vankijoukossa heräsi ajatus karata, paikalla oli vain pari vahtia, mutta pappi sanoi, että jos yksikin karkaa, saksalaiset tuhoavat kostoksi koko kylän.  Kuljettaja oli puolalainen, se ilmeni nyt.

 

Äkkiä auto kaarsi metsään.  [Joidenkin tietojen mukaan vain 2 km päässä kaupungista, joidenkin mukaan syvemmällä maastossa, VH.]  Lyhyt tauko.  Johtajat palaveerasivat.  Äkkiä komennettiin kaikki tyhjentämään taskunsa.  Sitten 20 miestä kaivamaan hauta.  Tuota pikaa joukkohauta kaivettu, neliönmuotoinen monttu.  Pappi Sosnowski heilui lapion kanssa, samalla hän toistuvasti kehoitti ihmisiä rukoilemaan ja tekemään parannuksen synneistään.  Hänen oppinsa oli: Kun he ampuvat, kiinnittäkää katseenne taivaalle, toivon lähteelle.

 

Haudan valmistuttua diakoni Sosnowski julisti miehille synninpäästön.  Sitten eversti Wilhelm Theodor Richardt määräsi miehensä valmistautumaan ampumiseen. 

 

Puolalaiset ammuttiin kymmenen ryhmissä.  Ryhmälaukauksen jälkeen yksi saksalainen kiersi teloitetut ja ampui varmistuslaukauksen jokaisen päähän.  Näin kaikki saivat kolme luotia, kaksi rintaan ja yhden päähän.  Ammuttujen määrästä on eri lähteissä vaihtelevia tietoja, puhutaan 32 miehestä, mutta myös 45 mainitaan.

 

*

 

Lopulta tuli aika ampua pappi.  Hän seisoi ruumisröykkien edessä.  Nyt hän valmistautuu, täynnä luottamusta Jumalan armoon.  Tästä hetkestä on tallentunut saksalaisten nappaama valokuva jälkipolville.

 

Isä Piotr Sosnowskin muisto elää.  Hänen muistokseen on paljastettu hänen virkakirkkonsa seinälle Bislaussa muistolaatta.  Pyrkimyksenä on myös rakennuttaa hänen muistonsa kunnioittamiseksi pyhimysalttari.  Pyhimykseksi julistamista silmälläpitäen on niin sanotusti ”paperisota” vetämässä.

http://www.ushmm.org/educators/lesson-plans/organizing-the-history/resources/teacher-resource/execution-of-priest

 

 

Tekijät

 

Neuvostoliiton kanssa 23.8.1939 tekemänsä sopimuksen mukaisesti Saksa käynnisti 1. päivä syyskuuta 1939 Wehrmachtin hyökkäyksellä Puolan jaon, joka sitten johti toiseen maailmansotaan.  Länsi-Puola vallattiin muutamassa viikossa (”Polenfeldzug” – Puolan sotaretki), ja 17. syyskuuta Stalin liittyi operaatioon Itä-Puolassa. 

 

Älymystöoperaation” (”Intelligenzaktion”) puitteissa käynnistyi välittömästi SS:n ja ”Volksdeutschen Selbstschutzes” (Kansallissaksalaisten Itsepuolustusjoukot) –nimisen elimen yhteistoimin toteuttama vangitsemis- ja teloitusaalto, joka kohdistui puolalaiseen yhteiskunnan yläkerrokseen ja kirkkoon, varsinkin niihin, jotka olivat toimineet aktiivisesti Puolan käytävän (Polnischen Korridor) asiassa, sekä pohjois-puolalaiseen väestöön, joiden alueet olivat vuoteen 1920 saakka kuuluneet Saksan valtakuntaan.  Samoin tekosyynä käytettiin pyrkimystä yksikansalliseen puhtaasti saksalaiseen Saksaan, siihen liittyvine kostonhaluineen.

 

Lokakuun 21. päivä 1939 paloi maanviljelijä Hugo Fritzin jyväaitta ja lato.  Paikallinen poliisi syytti puolalaisia tuhopoltosta.  Paikallinen juuri nimitetty sotaherra, Heinrich Mocek, ”volksdeutscher Amtskomissar” (kansallissaksalainen virastovaltuutettu/-komissaari) Petzin kihlakunnassa.  Konitzin ”Suojeluskunnassa” antoi käskyn, jonka mukaan kolmen päivän välein 40 puolalaista ammutaan rankaisutoimenpiteinä, elleivät syylliset ilmoittaudu vapaaehtoisesti.  Tekijöiden henkilöllisyyttä ei märittelemään. 

 

Lokakuun 24. päivä  1939 tapahtui Rudabruckin (Rudzki Most) sillalla Tuchler Heiden alueella joukkoteloitus ampumalla.  Toisessa teloitusryhmässä kolmantena toimintapäivänä surmattiin viimeisenä pappi Sosnowski.  Marraskuun 20. päivään mennessä kyseisen ”Vergeltungsmassnahme” –aktionin puitteissa kostona oli surmattu 335 puolalaista.  Vuonna 1965 Mannheimin kihlakunnanoikeus langetti asiassa ensimmäisen elinkautisen vankeustuomion.  Sen sai komissaari Heinrich Mocek.

 

Syyskuun 17. päivä 2003 Puolan roomalais-katolinen kirkko julisti autuaiksi yhteensä 122 ”Toisen maailmansodan ajan Marttyyria”.  Pastori Sosnowski kuuluu näiden autuaiden joukkoon.

 

http://www.meczennicy.pelplin.pl/?a=1&lista=1

 

Filmi; Rudzki Mostin uhreista, joukkohaudan aukaisusta 1946 sekä muistopuistosta: filmin kesto 14.30 min, selostus puolaksi, tekstitys saksaksi.  Puhuttelevia kuvia.  Teloituksista 7:45-8:20.

http://www.youtube.com/watch?v=uVBagYiT12I

 

*

 

Syyskuun 1939 ja toukokuun 1940 välisenä aikana kymmeniä tuhansia puolalaisia siviilejä joutui saksalaisten murha- ja peloitustoimien kohteeksi Puolan valloituksen yhteydessä.  Rudabruckin seudulla Piaznitzin alueella menehtyi noin 13.000, Spengawsken metsässä Stargardin lähellä Preussissa noin 7.000 ja Brombergin (Bydgoszcz) seudulla ehkä 5.000 ihmistä.  Barbarossan alettua, 22.6.1941 jatkoivat saksalaiset joukot Intelligenzaktionen toimitusta neuvostoliittolaisten jo kertaalleen kampaamilla Itä-Puolan alueilla, painopisteen ollessa Lembergin (Lvov/Lviv) seudulla. http://www.meczennicy.pelplin.pl/?a=1&id=112&tekst=87#txt

 

*

 

Isä Piotr Sosnowskin teloitusta esittävän kuvan aitoudesta on taitettu peistä.  On väitetty, että kuva on muotoiltu jälkikäteen eli fotosopattu.  Valon suunnan, mittasuhteiden skarppiuserojen, oikean laidan sumeuden/sumennuksen etc. perustein on katsottu, että kyseessä ei vakavasta aiheesta huolimatta olisi originaali tilanne, vaan jälkityö, jolla halutaan nostaa tuntoja.  Kuva on tallennettu eri arkistoihin, museoihin ja tutkimuslaitoksiin ja painatteisiin sekä nettiartikkeleihin.  Itse en osaa ottaa kantaa kuvan alkuperäisyyteen, pidän sitä vaikuttavana teoksena, ja konteksti jossa siihen Saksassa tutustuin ensimmäisen kerran, teki minuun vaikutuksen.

 

http://www.ushmm.org/educators/lesson-plans/organizing-the-history/resources/teacher-resource/execution-of-priest

 

W dniach 24, 27 i 30 października oraz 2, 6 i 10 listopada 1939 roku (na początku okupacji niemieckiej) Niemcy dokonywali w okolicznych lasach masowych rozstrzeliwań miejscowych Polaków, głównie inteligencji. W miejscu zbiorowych mogił pomordowanych znajduje się dziś pomnik. W listopadzie 1946 roku z sześciu mogił ekshumowano kości 227 ofiar (34 niezidentyfikowane) i pochowano w Tucholi, gdzie następnie zbudowano mauzoleum.

 

Katso vielä: Berliinin Deutch-Russiche Museum: https://plus.google.com/photos/113679801467129695575/albums/5946819243988192337/5946819248091813186?banner=pwa&pid=5946819248091813186&oid=113679801467129695575

 

Jatkoa;

http://www.savethemales.ca/001850.html

 

Uhreja; http://newsaints.faithweb.com/martyrs/Nazis3.htm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Todettakoon, että Sosnowski -suvut olivat ja ovat edelleen tunnettuja Puolan johtavia sukuja. Myös Mannerheim pääsi Sosnowskien tuttavuuteen ja jopa ystävyyteen 1900-luvun alkuvuosien Puolan-vuosinaan.

Sosnowski-nimisiä tunnettuja Puolan kansalaisia:
¨
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sosnowski

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Puolalaisia kuoli toisessa maailmansodassa noin kuusi miljoonaa. Kolme miljoonaa heistä oli juutalaisia. Noin viidennes Puolan väestöstä menehtyi toisessa maailmansodassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Puolan kansan kärsimyshistoria on käsittämätön. Olen taipuvainen ymmärtämään asiaa niin, että se - historia - on monin tavoin läsnä puolalaisten elämässä, valtiossa, kansassa ja sielussa. Aina emme edes kykene hahmottamaan sitä suhteellista asemaa, joka Suomella II WW:n hulinoissa oli: se kohta oli kova, mutta ei läheskään niin kova kuin eräillä EU-kumppaneillamme.

Sittenkin taitaa olla niin, että kuusi miljoonaa on luku, iso luku tosin, mutta sen nollat kutistuvat perpektiivi-efektin vuoksi väistämättä toistensa taakse..

Tämä blgissa mainittu, Saksassa nähty valokuva puhutteli minua, tällä kertaa, ja mies kuvan takana - tai kuvassa, alkoi kiinnostaa. Hänen elämänsä ja kohtalonsa kautta ehkä avautui myöskin valaistusta monien muiden kohtaloihin. On kuitenkin tärkeää, että tällaisten kansansa marttyyrien ja esikuvien muistamisen kautta muistamme myös ikäviä asioita, mutta myös niiden ohi ja yli elämän suureen kokonaisuuteen ja mahdollisuuksiin, joita rauhallisen rakentamisen vuodet meille tarjoavat.

Tässä vielä tekstilinkki niille joille puola sujuu kuin vettä valaen tai kielikääntyri auttaa ymmärtämään tekstiä: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Rudzkim_Mo...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset