Veikko Huuska

Ihminen, joka tulee elämään 1000 vuotta on jo syntynyt

Mikä on ihmisen suurin hybrishttp://fi.wikipedia.org/wiki/Hybris

Eittämättä ihmisolennon suurin hybris on usko ikuiseen, jatkuvaan nuoruuteen ja luuloteltu varmuus siitä, että elämä jatkuu aina vaan.  Siis tietty kuolemattomuus.  Harha siitä, että tämä juna jurskuttaa aina vain eteenpäin, elämä.

Siellä missä on suuri hybris, on tietenkin myös suuret ponnistelut tosiasioiden muuttamiseksi, siltä osin kuin kuvitelmat rakoilevat ja todellisuus, se on rypyt, ikä, sairaudet, kuolema, iskevät päin näköä.

Tämän kenties hieman epäsovinnaisen johdannon jälkeen pääsemmekin itse asiaan, joka on RNA Interferenssihttp://fi.wikipedia.org/wiki/RNA-interferenssi

 

Eikä aikaakaan kun..

Uusi uljas geenimuuntelu on muuttamassa kaiken mitä tiedämme elämästä, ikääntymisestä ja ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Se liittyy lääketieteen läpimurtoon.  Se menee syvemmälle meidän sisällemme kuin meidän solumme. 

Tämä prosessi ei käy päin vanhuutta, vaan se uhmaa suorastaan ihmisen kuolemaa.

Cambridgen yliopiston johtava geneetikko, tohtori Aubrey de Grey, joka työkseen on tutkinut näitä hoitoja, totesi äskettäin:

”Voimme sanoa, että nämä toimet, vaikkakaan eivät pysty estämään onnettomuuksia ja itsemurhia, saavat aikaan sen, että ihmiset voivat (jatkossa) odottaa elävänsä vuosisatoja”.

Reuters uutisoi, että kiitos näiden lääkkeiden…

”Lääkäreillä on kaikki tarpeelliset työkalut torjuakseen ikääntymistä, karkoittaakseen sairauksia, jotka seuraavat normaalia ikääntymistä varjon lailla – niin, että voimme pidentää ihmisten elinikää loputtomiin”.

Tutkittuaan uusimpia geneettisiä läpimurtoja Reason Magazine kirjoitti:

”Vielä tämän vuosisadan puolella tulemme tutustumaan iso-iso-iso-mummoihin, jotka ovat 150 vuoden iästään huolimatta notkeita ja norjia, iholtaan rusottavia ja elastisia, aivan kuin heidän 30-vuotiaat tyttären-tyttären-tyttärensä, joiden kanssa mummelit lähtevät pelaamaan tennistä”.

 

Tennistä 150-vuotiaana

Lääketieteen eteneminen näin joutuisin askelin ei ole science fictionia.  Lääketieteen Nobel-palkinnon 1993 saanut Philip A. Sharp, jota pidetään tällaisen geenimuuntelun alkuperäisenä keksijänä, sanoo:

”Tämä on tärkein ja jännittävine lääketieteellinen läpimurto viime vuosikymmenen aikana, mahdollisesti useiden vuosikymmenten aikana”.  http://fi.wikipedia.org/wiki/Phillip_Allen_Sharp  Perusteellisemmin englanninkielisessä Wikissä: http://en.wikipedia.org/wiki/Phillip_Allen_Sharp

 

Bestseller-kirjailija ja futuristi Ray Kurzwil kirjoittaa:

”Olemme jo alkaneet nauttia tämän uuden tiedon hedelmistä.  Meillä on nyt keinot dramaattisesti alentaa eräiden merkittävimpien tappajien aiheuttamia riskejä, nimittäin sydänsairauksia ja syöpiä”.  http://fi.wikipedia.org/wiki/Raymond_Kurzweil  &

http://www.theverge.com/2013/10/18/4852338/ray-kurzweil-immortality

 

”Merkittävin lääketieteellinen keksintö sitten antibiootin”, New Scientist

Kun olemme nuori, solumme ovat lähes täydellisiä. Ne ovat juuri oikealla tavalla joustavia ja ne kestävät erilaisia ärsykkeitä.  Ne pystyvät itsesäätelyyn joka vaatii suurempaa tarkkuutta kuin sveitsiläinen kello.  Meidän nuoret solumme pystyvät korjaamaan itseään automaattisesti. 

Kaikki tämä merkitsee sitä, että ihomme, silmämme, korvamme ja kaikki muu mitä elimistössämme on, näyttää hyvältä ja toimii hyvin.

Mutta kun aika kuluu, nämä täydelliset solut alkavat uusiutua ja uusiutuessaan muodostaa uusia soluja, jotka ovat lähes alkuperäisiä soluja vastaavia.  Avainsana on ”melkein”.

Vaikka yhden yksittäisen solun detaljeista onkin lähes mahdoton havaita mitään poikkeavaa, korvaavissa soluissa ilmenee pieniä huomaamattomia puutteita.

 

Ihminen voi elää 1000-vuotiaaksi

Tutkijat uskovat voivansa kääntää ikääntymisen muassaan tuomat negatiiviset vaikutukset. 

Itse asiassa he uskovat, että ensimmäinen ihminen, joka elää 1000 vuotta on jo syntynyt, ja on juuri nyt luultavasti 60-vuotias.

Voimme ajatella, että solut ovat pieniä kopiokoneita.  Vaikka sinulla olisi laadukkain tulostin maailmassa, tulee lopulta ongelmia, kun olet riittävän moneen kertaan kopioinut kopionkopion..  Pikku puutteet alkavat näkyä.  Lopulta et enää tunnista kuvaa alkuperäiseksi.

Mutta jos kopioitavaksi saadaan alkuperäinen, muuttumaton alkukuva, kopiointia voidaan jatkaa ja jatkaa.  Loputtomiin.  Kopio on aina kirkas, ja täydellinen.

Tämän prosessin nimi on RNA-interferenssi.

Toisin sanoen: kaikki uudet korvaavat solut ovat yhtä täydellisiä kuin alkuperäinen solu.

Eli kuten tohtori Gregory Hannon Cold Spring Laboratorio, New York asian ilmaisee:

”RNA-interferenssiä voidaan käyttää kudoksen tai elimen nuorentamiseksi ikääntymisen oireiden torjumisessa”. http://www.cshl.edu/Faculty/hannon-gregory.html  & http://scienceblogs.com/purepedantry/2006/10/02/nobel-prize-gossip-why-did-gre/

MIT:n julkaisema tiedelehti Technology Review katsoo RNA-interferenssin yhdeksi

”Kymmenestä uuden teknologian tuotteesta, jotka muuttavat maailman”.

Johtava tiedelehti New Scientist kutsuu sitä:

”Suurin lääketieteellinen keksintö antibiootin keksimisen jälkeen”.

Tavoitteena on pyrkiä hidastamaan ja jopa pysäyttämään ikääntymisen prosessia.

Seuraava kehitysvaihe, jota tavoitellaan jo nyt, on se, että RNA-interferenssin olisi mahdollista hoitaa sairauksia ”nurinpäin”.  Eli tämä johtaisi sairauksia ja vanhenemista aiheuttavien haitallisten geenien ”sammuttamiseen”. 

Esimerkiksi, sanokaamme että yksi kehomme pieni solu alkaa tuottaa syöpäsoluja.  Kun tämä havaitaan, lääkärit voivat käynnistää RNA-interferenssin, jossa torjutaan syöpäsolun kyky tuottaa uusia syöpäsoluja.

Toisin sanoen voidaan tuhota syövän sisällä soluja, ennen kuin solutuotanto käynnistyy.

Tavallaan voimme sanoa, että geenit ovat kehomme ongelma, tämä tekniikka voi vaihtaa ongelmalliset geenit ”pois päältä”.

Sama pätee viruksiin.

Lääkärit voivat käyttää RNA-interferenssiä kääntämään viruksen sisällä olevaa ”kytkintä” ja aikaansaamaan esturi, jonka vaikutuksesta virus kuolee.

Mitä tämä merkitsee?

Merkitsee huimaa askelta lukuisien tautien ennaltaehkäisyssä.

 

TOP 5 tappajaa

WebMD eli amerikkalainen lääketieteen tietopalvelu kertoo, mitkä ovat viisi yleisintä kuolinsyytä amerikosisa. http://en.wikipedia.org/wiki/WebMD

Sydänsairaudet; johtava amerikkalaisten kuolinsyy, aiheuttaen lähes 560.000 poismenoa vuosittain.  Eli joka 23:s sekunti joku uinahtaa sydämen pettäessä.  WebMD:n mukaan tämä maksaa Yhdysvalloille 444 mrd $ joka vuosi.  Kiitos Rna-interferenssin menetyksiä voitaisiin vähentää murto-osaansa nykyisestä.

Syöpä; tappaa 574.000 vuosittain ja maksaa American Cancer Societyn mukaan maailmanlaajuisesti 202 miljardia $ vuosittain.RNAn avulla lääkärit voisivat – tekniikan kehittyessä huippuunsa – turvallisesti ja kivuttomasti hävittää kaikkia syöpäsolut ja jopa ennen kuin ne alkavat levitä.  Ei enää tarvetta kemoterapiaan, ei vaarallisia leikkauksia.  Joskus, ei ehkä niinkään pitkän ajan kuluttua, rintasyöpä ja eturauhassyöpä, ikäviä muistoja vain.  Samoin historian romukoppaan lentää niin polio kuin isorokkokin.

Aivohalvaus; ne tappavat 129.000 ihmistä joka vuosi Yhdysvalloissa.  Kehittyvillä uusilla hoidoilla tämäkin vaiva kohtaa läpimurron, eli riski aivohalvauksista voidaan minimoida. 

Alzhaimerin tauti; se riistää elämän 83.500 amerikkalaiselta joka vuosi.  Myöhemmin RNA-intrferenssin avulla aivot voitaisiin saada immuuneiksi Alz-aiheuttajille.  Miljoonat tylsistyneet voisivat jättää hoitokodit ja nauttia vielä elämästä.

Diabetes; aiheuttaa 69.000 menetystä vuodessa.  Tekniikalla diabetes voitaisiin poistaa kehosta.  Sairauden aiheuttavat solut voitaisiin poistaa.

Lääketieteen Nobel-palkinnon vuonna 2001 saanut Sir Paul Nurse toteaa:

Kiitos uskomattoman RNA-interferenssin uskomme pystyvämme poistamaan jopa huumeongelman”.

 

Milloin?

Milloin tällainen ”taivaan lahja” (Nobel-palkitun tohtori Sharpin ilmaisu) saadaan tavallisten ihmisten ulottuville?  http://fi.wikipedia.org/wiki/RNA-interferenssi

Läpimurto on aivan huulilla.

Vuoden 2006 lääketieteen Nobel-palkinto annettiin kahdelle tutkijalle, Andrew Firelle ja Craig Mellolle, jotka löysivät kokeissaan RNA-interferenssiksi kutsutun mekanismin.

Tuolloin tutkijat myös alkoivat testata RNA-interferenssiä eläimillä:

Madot, joihin se kokeilivat sitä, elivät 30 % pidempään kuin verrokit.

Tutkijat pystyivät poistamaan hiiriltä insuliinireseptorin pois.  Apinoiden huono kolesteroli laski 60 % yhdellä annoksella RNA interferenssiä.

Nobelisti tohtori Allen http://stockgumshoe.com/reviews/oxford-club/dr-allens-rna-interference-revolution-your-ticket-to-centuries-of-health-and-wealth/ toimii MIT:n professorina ja sen lisäksi mm. Royal Society of Londonin jäsenenä, oli mukana perustamassa alan instituuttia, jonka toiminta laajenee voimakkaasti.  Ja voinemme arvioida sille suhteellisen menestyksellistä tulevaisuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Kaikella täytyy kuitenkin olla tarkoitus. Myös sillä 1000-vuotiaaksi elämisellä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Lisään vielä jutun keskeisen lähteen:

Laura Cadden, Associate Publisher, Oxford Club
June, 2013
The Tiny companu About to Go "Public" With True Fountain of Youth.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Väestöongelma siis räjähtää käsiin jopa ennen sitä kauheaa ilmastokatastrofia!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No, utopioita on ollut aina, ja tämäkin on sitä.

Ihminen ei tule elämään tuhatta vuotta koskaan ihmiskunnan yleensä ollessa olemassa.

Tuolta poistettiinkin onnettomuudet ja itsemurhat pois, mutta kaikkein objektiivimissikaan olosuhteissa tuo ei toteudu.

Vanheneminen pitäisi kyetä pysäyttämään 20-60 ikävuoden välille, että utopiassa olisi edes järkeä.

Sitten tulee eteen kansoittuminen ja siitä seuraava ruoan puute, joka tappaa varmasti.

No, leikkiähän tämä vain onkin, mutta: Jos tuollanen hypoteesi toteutuisi, pitäisi myöskin avaruustieteen olla kehittynyt mukana.

Jostain pitäisi löytyä elämisen mahdollisuudet takaava planeetta, jonne noita 300-400-500-600-700-800-900-1000 vuotiaita ihmisiä lähetettäisiin asumaan. Maan päällä eläkeiän korotus pitäisi jo piakkoin nostaa vähintään 350 vuoteen.

Kröhöm, köh, köh. Itsekin sairastan tuota amerikkalaisten kolmanneksi yleisintä kuolinsyytä. Parantumatonta vieläpä... Köh, köh...

Nyt on kyllä niin, että taidan pitäytyä ihan kristilliseen sanomaan, ja sen suomiin mahdollisuuksiin. Mystiikkaa toki, mutta ne paljastuvat, jos ovat paljastuakseen, vasta viimeisen henkäyksen jälkeen. Me elävät emme pääse sellaisen totuuden mahdollisuuteen kiinni. Me vaan kinastelemme asiasta.

Oljenkorsi mikä oljenkorsi, eikö. Kannattaa kilauttaa...

Elämisen pidentäminen jonkunlaisissa laboratorio-olosuhteissa lienee nytkin mahdollista, mutta ihmisen pitäminen tietoisena ei ole mahdollista.

Enkä usko, että tuleekaan mahdolliseksi.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Eläkeikää täytyy nostaa sit ainaski 70 vuoteen.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tämä avaus ei saavuta suurta innostusta.

Mistä johtuu? Ehkä amerikkalaisiin ei uskota.

Että, nyt syntyvinä eläisimme vielä 3000-luvulla. Joo, ei pidä uskoakaan.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ketä kiinnostaa, ihmiskunta on jo pahasti ehtoo puolella, aivan liian väsynyt laji uskomaan edes itseensä. Eläkeikä, joo, 700 vuoteen, ketä oikeesti kiinnostaa?! Meitä väsyttää ;∂

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Mutta mitä tehdä tuhatvuotisella elämällä, jos eläkekertymä ei riitä ja Kevan kassa huutaa hoosiannaa eläkerahojen kiitäessä johtajien avoautoissa??

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Hieno juttu. Jäädään odottelemaan tarkempia tietoja.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Yksityisten amerikkalaisten vankiloiden unelma on täyttymässä, kohta vankeja voidaan istuttaa vaikka viidensadan vuoden tuomiot, eivät pääse pakenemaan edes kuolemalla!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Nyt Suomessa syntyvän lapsen elinajanodote on kutakuinkin 80 vuotta. Tytöillä 83,4 v ja pojilla 77,5 v. http://www.stat.fi/org/historia/elinajanodote.html

Tuosta graafista näkyy myös melko selkeästi jatkuva ja tasainen eliniän nousu aina tuolta 1860-luvun nälkävuosista selvittyä. Nousu jatkuu. Mutta jatkuuko se samansuuntaisena 20-80 vuoden sihdillä tulevaisuudessakin?

Epäillä saattaa, sillä asiantuntijat puhuvat siitä, miten ihmisen soluilla ja geeneillä on ominainen elinikänsä ja se on populaation tasolla juuri tuollainen 80 vuotta. Tämän mukaan ”luonnollisin” keinoin, eli parantuneen ravinnon, hygienian, keventyneiden töiden ja alentuneen tapaturmakuolleisuuden ansiosta olemme jo päässeet tuolle tasolle tai ainakin melko lähelle sitä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Elinajanodote

Tuleeko blogissa kuvattu ”elinaika-doping” tai millä sitä kutsutaankaan (ehkä vähän kauniimmalla nimellä?) nostamaan populaatioiden elinaikaodotetta, jää nähtäväksi.

Itse oletan, että noista nobel-palkintotason kehitelmistä pääsevät ensin ja parhaiten nauttimaan hyväosaiset, joilla on rahaa ja keinoja päästä osille noiden hoitojen suhteen. Silloin populaatioiden elinkaaren pituuksissakin tullaan näkemään entistä selkeämpiä sosiaalis-taloudellisen taustan vaikuttamia eroja.

Karkaako ihmisen elinikäkin joidenkin harvojen vahvojen yksilöiden kohdalla ”mahdottomuuksiin”? Aina mainittuun 1000 vuoden ikään asti?
Nyt taloudellinen omistus ja tuloerot ovat revenneet globaalisti mahdottomiksi.

Yksittäisiä miljardöörejä on maailmassa noin 1.500. http://www.forbes.com/billionaires/

Vastaako taloudellista hyväosaisuutta jatkossa myöskin ”eliniällä mitattava hyväosaisuus”? Tulevatko elämän ”miljardöörit” elämään jatkossa satoja vuosia?

Tämä on hieman korni aihe, mutta kiehtova toisaalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset