Veikko Huuska

Berliinin muuri 1961-1989 - laulu vapaudelle, 70 säkeistöä

Berliinin reissulla pistäydyin (noin pari tuntia) paikassa nimeltä Museum Checkpoint Charly.

Kuvat, 70 kpl;  https://plus.google.com/photos/113679801467129695575/albums/5946475308976784801?banner=pwa&sort=1  (Jos kaikki eivät näy, paina vas. ylhäällä olevaa namiskaa "Kaikki kuvat".)

Eli Muurimuseossa.  Näyttävä ja laaja ja peräti yksityiskohtainen dokumentaatio-installaatio Berliinin muurista 1961- 1989.  Ja ennen kaikkea siitä, mitä muuri teki.  Miten se erotti kansakunnan kahtia, miten se hajotti perheet ja suvut, miten se erotti - lähes ylittämättömällä tavalla ihmiset, jotka halusivat olla yhdessä ja elää vapaata elämää.  http://www.mauermuseum.de/index.php/en/berlin-wall-exhibiton 

Tämä on laulu vapauden kaihosta.  Siinä on 70 säkeistöä.  Jokainen sarjan 70:stä kuvasta kertoo jotain kovasta maailmanpolitiikasta, joka murskaa ihmisen unelmat.  Paitsi, että joskus ihminen pystyy toteuttamaan unelmansa.  Niinpä, tämä on kaikesta ankeudestaan huolimatta jotenkin myös iloinen kertomus, välähtäväthän tässä kavalkadissa myöskin ne ihmisen luovuuden ja sinnikkyyden hienoimmat lajit, ne, joiden avulla pako vapauteen sentään toisinaan onnistui.

"Muurin rakentamisen jälkeen pako Länsi-Berliiniin oli erittäin vaikeaa. Pakenemista yrittäneistä 5 000 onnistui, 239 kuoli ja 200 haavoittui vakavasti. Suurin osa pakoyrityksistä pysäytettiin. Pakoa yrittäneitä tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin." - Wiki - http://fi.wikipedia.org/wiki/Berliinin_muuri 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Paikkaa suosittelen kaikille Berliininkävijöille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lisäksi on tietysti syytä muistaa myös koko nykyisen Saksan läpi kulkeneen BRD/DDR rajan vaatimat uhrit, jotka tulivat muurin uhrien lisäksi.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Välimeren yli yrittäneistä laittomista siirtolaisista on 20 viimeisen vuoden aikana hukkunut arviolta 20 000. Tuhat vuodessa.

Tämä vain vertailuluvuksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Asioita ei voi suoraan verrata. Berliinin muuri jakoi sattumanvaraisesti perheitä, sukuja ja samaa kansaa. Tätä ei Välimeri tee.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Olin 1970 Berliinissä Suomi-Saksan seuran järjestämällä opiskelijamatkalla muutaman päivän. Asuttiin Länsi-Berliinissä ja käytiin muutaman kerran itäpuolella. Suomalaisella passilla ei suurempia ongelmia ollut rajanylityksessä.

Oli kuitenkin joka kerta mahtava tunne palata takaisin Länsi-Berliiniin. Itäpuolella kaikki oli niin pirun ankeaa ja likaista ja koko ajan oli joku poliisi kyselemässä tai kyttäämässä. Palvelu esimerkiksi ravintoloissa oli täysin olematon, suorastaan vihamielinen.

Pari kertaa tultiin Checkpoint Charlyn kautta. Volgataksilla rajalle ensin ja siitä jalan rajan yli. Amerikkalaiset sotilaat olivat puomilla vastaanottamassa ja vitsailivat kovalla äänellä. Mukanamme oli myös suomalaisia opiskelijatyttöjä, jotka jenkkejä kovin kiinnostivat. Ja heti rajan ylitettyämme kaljalle ensimmäiseen kapakkaan,joka oli aivan raja-aseman vieressä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun Berliinin muuri sortui vuonna 1989 kirjoitettiin eräässä paikallisessa lehdessä huvittava anekdootti:

Kaksi toverusta tapasivat ilta toisensa jälkeen käydä kaljalla tietyssä kapakassa miehitysvyöhykkeen liepeillä 50-luvun alusta lähtien. He maksoivat kaljansa toisilleen vuoroiltoina. Sitten eräänä päivänä oli piikkilanka pantu heidän kotinsa välille ja Hans odotteli turhaan Dieteriä.

Eräänä iltana marraskuussa vuonna 1989 Hans istui kantapöydässään samassa kapakassa ja Dieter tuli yhtäkkiä sisään. Hän totesi:
Diesen Abend bist du dran!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset