Veikko Huuska

”Valju voitto Kremlille?” – mitäpä muutakaan odotettavissa

”Valju voitto Kremlille?” – mitäpä muutakaan odotettavissa

8. syyskuuta Venäjän äänestäjät käyvät vaaliuurnille.  On vuorossa aluevaalit. 

Näihin vaaleihin on latautunut poikkeuksellisen paljon paukkuja, sekä valtaapitävien Putinilaisten puolelta että hajanaisen mutta laajan oppositioväen puolelta.

Putin, joka Snowden-jupakassa pääsi näyttämään liberaalin sananvapauden ”pitkää nenää” itselleen rauhan-Nobelisti Barack Obamalle, potee paineita ”näyttää koko maailmalle”, että edellisten, joulukuun 2011 duumanvaalien maasutus ja vaalivilppi ei enää uusiudu – ainakaan yhtä julkeassa muodossa kuin tuolloin.  V.V. Putin joutuu nyt hyräilemän harmissaan tuttua laulua: ”silloin oli silloin, mutta nyt on nyt… ja kaikki toiseks on muuttunut”.

Suurten yksinvaltaisten johtajien tapaan presidentti Putin on vanhemmiten – ja vastatuulen voimistuessa – käynyt kovin herkkähipiäiseksi.  Hän voi tykönään hyvinkin laskea, että 12.2011 lähti liikkeelle ”negatiivinen juna”. 

”Laajamittainen vaalivilppi johti suurimpiin protesteihin joita Venäjällä on nähty sitten 1990-luvun alun jälkeen”, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija ja Venäjän tuntija Sean Roberts artikkelissaan ”Valju voitto Kremlille?”, joka on äsken julkaistu UPI:n viimeisimmässä julkaisutiedotteessa n:o 11/2013 (2.08.2013). 

Kannattaa lukea koko katsaus:  http://www.fiia.fi/fi/publication/349/ 

Opposition kannalta vaaleihin kiteytyy koko kirjavan muutosliikkeen keskeinen tavoite, horjuttaa eri tavoin ja usealla tasolla Putinin regiimin asemaa.  Tähän työhön kytkeytyy sekalainen unelmavyyhti uuden ”oranssivallankumouksen” tai ”russokevään” heräämisestä (vert. arabikevät, oranssikumous, neilikkavallankumous, etc).

 

Aave kummittelee Venäjällä – muutoksen aave

Historian suurten hetkien aamunkoiton tapaan monet tähyilevät horisonttiin, poliittisen taivaan taitekohtaan toivoen löytävänsä sieltä joitain merkkejä todellisten ”historian hengettärien” liikkeistä.. 

Josko jo nyt – vihdoinkin?  Opposition – sikäli kuin yleensä voidaan edes yleispiirteistesti puhua mistään Putinin järjestelmää vastustavan ja muutokseen pyrkivän ”opposition” olemassaolosta – enemmänkin on kyse – kuten tiedetään – hajanaisista oppositioryhmittymistä ja satunnaisiluontoisista yhteenliittymistä, alustavanluotoisten mielipideryhmien undulaateista. 

On facebook-ryhmistä useita satojatuhansia kertaallisia suurmielenosoituksia koonneisiin välähdyksiin.  Mutta pirukaan ei ota selvää, mitä nämä eri tahot ja leirit tahtovat, mihin ne pyrkivät ja mitkä ovat niiden keinot?  Eli jos Putin ja hänen nykyisenkaltainen systeeminsä jonain päivänä lomahtaa tai suorastaan romahtaa, niin mitä sitten tapahtuu?  Kuka astuu johtoon?  Ja mitkä ovat uuden johtajan joukot?  Eli ”sama kaiku on askelten” niin Punaisella torilla ja sen liepeillä kuin Tahrir-aukiolla ja muilla nyt jo kukkeutensa menettäneillä ja rapaan sekä vereen tahriintuneilla ”kevät-liikkeillä”.

Á la Putina

Putin on pyrkinyt normaalilla hajoita ja hallitse –tyylillään luomaan itselleen edullista maisemaa myöskin Venäjän aluehallintoon.  On luotu laki alueellisten kuvernöörien vaalista, mutta kuten Karjalan tasavallan tilannetta tiiviisti seuranneet ovat saattaneet havaita, sielläkin istuu ylhäältä asetetut miehet, ei puhettakaan, että ulkoa valitun ajankohdan tuomat henkilömuutokset olisi toteutettu edes näennäisdemokraattisten vaalien, vaan suoran linjajohdon nimeämispolitiikan mukaisesti.  Eikä epäilystäkään, etteivätkö merkittävimpien alueiden kuvernöörit edelleenkin jatkossa edusta alueidensa suuntaan keskusvaltaa enemmän, kuin aluettaanKremlin suuntaan. 

Siinä missä joulukuun 2011 Duuman vaaleihin osallistui – Putinin ja Medvedevin apuharvennuksen tuloksena – vain seitsemän puoluetta, osallistuu tuleviin aluevaaleihin peräti 54 puoluetta – suurin osa niistä ensikertalaisia.  Ei tarvinne olla vainoharhainen kun voi perustellusti arvioida, että tässä joukossa on mukana jokunen Putinin ”aputihentämä” puolue tai ryhmittymä (vert. ”apuharventama”).  Eli hajoita ja hallitse…  Enkä puhu välttämättä edes mistään Putinin sormijuotto-puolueista.

Vastaavaa – mutta vielä finessimpää – kuviota on yleisesti nähty tulevissa tärkeimmissä aluevaaleissa Moskovassa.  Siellä – kuten kahdeksalla suuralueella – käydään kuvernöörin vaalit.  Näkyvän oppositiojohtaja Aleksei Navalnin ehdokkuuden liepeillä jo tähän mennessä käyty puliveivaus rekisteröinti ja pikaoikeustuomioineen sekä äkillisine sellistäpäästöineen on osoittanut pelin luonteen.  Moskovan kuvernöörinvaaleja onkin kutsuttu ”näyteikkunavaaleiksi”.

”Poikkeuksellinen pyrkimys tuoda Moskovan pormestarivaaleihin edes rahtunen rehellisen kilpailun makua ei muuta sitä tosiseikkaa, että maan vaalijärjestelmä toimii yhä kehnommin”, Roberts summaa.

Tutkija Sean Roberts tiivistää vaalinäkymät

”Moskovan vaaleihin liittyvän juonittelun rinnalla havaittavissa on ristiriitaisuuksia, jotka viittaavat siihen, että Venäjän vallanpitäjien keskuudessa on yhä kasvavaa epävarmuutta”. 

Se mikä pätee Moskovaan, pätee koko Venäjään:   ”Lisäksi Putinin hallinto joutuu tulevien kuukausien aikana kohtaamaan varmasti lukuisia ongelmia Moskovan ulkopuolella”, Roberts kirjoittaa.

”Vielä huolestuttavampaa on useilla Venäjän alueilla voimistuva valtaeliitin sisäinen konflikti.  Vaalikomissioita ja turvallisuuspalveluja on käytetty opposition ehdokkaiden hylkäämiseen vaaleista.  tämä ongelma voi vielä kasvaa nykyisestään, jos alueelliset vallanpitäjät alkavat soveltaa Navalnin tapausta ja raivata hankalat vastustajat tieltään hämärillä kavallussyytteillä”, arvioi tutkija Sean Roberts.

*

Miten tämä loppuu?

Onko Putinin jatkokausi presidentuurissaan lyhyempi ja nolompi kuin mitä viralliset osviitat ovat antaneet ymmärtää ja mitä presidentin virkasääntö edellyttäisi jää nähtäväksi. 

Epävarmuudet, ja ailahdellen kaiken taustalla häilyvät mahdollisuudet – ne molemmat ovat omiaan luomaan tilanteen, jossa odottamattomatkin lopputulokset ovat kaikesta ”etukäteispetaamisesta” huolimatta mahdollisia, ja siksi kohottavat mielenkiintoa kolmen viikon päästä, sunnuntaina 8.9.2013 pidettäviä Venäjän aluevaaleja kohtaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset