Veikko Huuska

Moskovan kisat: kuperkeikkoja, toiveajattelua, dopinghistoriaa, ”pistesijoja”...

Moskovan kisat: kuperkeikkoja, utooppisia tavoitteita, dopinghistoriaa, ”pistesijoja” - ynnä muuta..

  

Niin tahi näin: Jelena Isinbajeva on 2000-luvun paras naispuolinen yleisurheilija.

Hän taisi muuten olla ainoa voittaja Moskovassa, joka veti kuperkeikan.. mutta sehän sopii entiselle permantovoimistelijalle.

Tässä vielä Moskovan MM-kisojen jälkilämmittelynä hyvänpuoleinen kuvasarja 7-kertaisesta seiväshypyn MM-naisesta.  http://news.sportbox.ru/Vidy_sporta/light_attletics/moscow2013/spbfoto_NI396569_Isinbaeva-semikratnaya-chempionka-mira#top_gal_content&imgDelta=0

Mies, jota Jelena kuvasarjan viimeisessä kuvassa kaulailee, on muuten Venäjän ”Paavo Arhinmäki” eli urheiluministeri Vitali Mutko.

  -  Maiden urheiluministerit tapasivat Moskovassa ja lehtitietojen mukaan Arhinmäki – paitsi heilutteli ”sateenkaarilippua – keskusteli kohua herättäneestä laista Mutkon kanssa.  http://www.hs.fi/urheilu/IS+Arhinm%C3%A4ki+heilutti+sateenkaarilippua+MM-kisoissa/a1376705652927

Isinbajevan kuvasarja: © Reuters / GRIGORI DUKOR

PS 1.:

Joskus tuntuu, että suomalaiset huippuvalokuvaajat eivät ole kovin urheilullisia: ainakaan kuvat kentiltä ja urheilutatameilta eivät ole kovin kaksisia.  Mieleen tulee lähinnä 6 vuoden takainen ”vuoden urheilukuva” Tero Pitkämäestä hänen lennättäessään keihään MM-pituuksiin.

  – Eikä se ”paras” urheilijakuva aina esitä voittajaa.. Käytännössä kylläkin, johtuen varmaan siitä, että ”putket” enimmäkseen suuntautuvat juuri heihin.

Voittaja vie kaiken” pätee valitettavan usein paitsi urheiluun itseensä, myöskin urheiluvalokuvaukseen.

PS 2.:

Suomi sai Moskovan kisoista siis tuon ”obligatorisen” keihäsmitalin by Tero Pitkämäki.  Mitalitilastossa Suomi sijoittui jaetulle 26. sijalle, yhdessä sellaisten maiden kanssa kuin Botswana, Qatar.  No, oli siinä ”tasapelissä” myös vanhat vahvat yleisurheilumaat Unkari ja Italia.  ..siis, Unkari ja Italia.. Mikä niitä yhdistääkään…hmm, siis tuota, tietynlainen dopinghistoria, Unkarin heittäjät ja ..Italian kestävyyshiihtäjät…eikun kestävyyslajien edustajat.  Ja onhan Suomenkin ”tilillä” muutamia käryjä.  Onko tässä ”kohtalon ivaa”?

PS 3.:

Ja lopuksi hieman urheilullisempi kysymys.  Eräs kaverini ehtikin jo facebookissaan viikonloppuna kysymään, että missä on kisojen ”pistetaulukko”.  Aina puhutaan kuitenkin ns. ”pistesijoista”. 

Esimerkiksi Suomen joukkueen johdon ”virallinen” kisatavoite oli 1 mitali ja 3 pistesijaa.  http://www.hs.fi/urheilu/a1375666274921

No, pistesija se on mitalikin, mutta noin se nyt ilmaistiin. 

Tulos oli: 1 mitali ja 1 pistesija.  – Herää vain kysymys (heräsi jo tavoitteen julkistamisenkin aikaan) että missähän lajeissa joukkueen johto ikään kuin kuvitteli tapahtuvan ”venymisiä”?  Varsin utooppinen tavoite.  Ei ihme että siitä jäätiin jälkeen peräti ”kaksi pistesijaa”. 

Epäilemättä toinenkin ”pistesijatavoite” taisi kohdistua keihäänheittoon.  Valmennusjohto (lue: valmennusjohtaja) vain ajoi valinnat jamaan, jossa maailman varmin keihäänheittäjä jätettiin ”kotiin jääväksi varamieheksi”.  Mihin tahansa muuhun maailman MM-kisajoukkueeseen pronssi-Mannio olisi otettu ”kiljuen” mukaan.

Ennenvanhaan, siis sanotaan Rooman ja Tokion olympiakisojen päivinä ”pistesija” oli sijoittuminen sijoille 4-6.  Pistetaulukossa pisteitä sai voitosta 6, hopeasta 5, pronssista 4, jne. siten että kuudes sija toi 1 pisteen.  Sittemmin kun finaaleihin alettiin muistaakseni Mexicon kisojen aikoihin 1968 ottaa kuuden sijasta 8 urheilijaa, myös pisteytys laveni 1-8 sijoille.

Suomen sijoituksen osalta ei tulos varmaankaan muuksi muuttuisi vaikka pisteitä kuinka ynnättäisiin.  Eihän sijoille 1-8 päässeet muuta kuin keppimiehemme. 

Kisajoukkueemme valmennusjohtajan tuore ”meriselitys” tässä:  http://yle.fi/urheilu/pitkamaki_jalleen_suomen_pelastajana/6782537

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kas, kun "kukaan" ei ole kiinnittänyt huomiota J. Isinbajevan omiin kynsiin. Niissähän on ilmiselvä "sateenkaariväritys"... vai onko se sittenkin Venäjän lipun trikolori?

Kuvat n:ot 4 ja 5. http://news.sportbox.ru/Vidy_sporta/light_attletic...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset