Veikko Huuska

”Aika entinen ei koskaan enää palaa…”

”Aika entinen ei koskaan enää palaa…”

 

Kiina is Back.  -   Suomi, oletko valmis?

 

Nyt kun Suomen ”Kim Novak” on pitkän päivän todistanut – (tultuaan vihdoin vakuutetuksi Suomen kolmen AAA:n putoamisesta ellei mitään tehdä), - että ”aika entinen ei koskaan enää palaa”, on aika ottaa silmä käteen ja katsoa, mitä tapahtuu maailmantalouden ytimessä, Kiinassa.  http://www.lyricsfreak.com/j/juha+vainio/vanha+salakuljettaja+laitinen_20884525.html

 

Amerikkalaisen kirjeenvaihturini evästyksin mennään tähän tapaan:

 

Kiinan taloustilanteen ja sen lähinäkymien suhteen on kuluneen vuoden aikana poikkeuksellisen paljon spekulaatioita, pessimismiä ja kurssikäyrien tähystelyä.

 

Onko Kiina tiltannut?  Onko sillä edessä ja käsillä paha sopeutumisvaihe?  Hapottaako Kiina, ja tekeeekö se sen niin pahasti, että menee vuosia ennen kuin moottori uudelleen ottaa kierroksia?  Kysymyksiä, paljon kysymyksiä.

 

Ilmeisin ”ikkuna” Kiinaan on ollut tämä: Kiinan osakeindeksi on pudonnut 40,9 % sitten vuoden 2009, saaden Oppenheimerin jupisemaan ”kuolleesta elukasta” ja saaden hätäisimmät sijoittajat (muutama miljoona) toteamaan sen ”toivottomaksi kohteeksi”.

 

Mutta

 

Kiinan markkinoiden pöhinä on huima.  Miten sellainen on mahdollista ”kuolleelle elukalle”?

 

Kiinan talouden fuusiot, yritysjärjestelyt ja kasvu keskittyvät (kahden kolmanneksen osalta) teollisuustuotantoon ja energiaan – siis juuri avainaloille.  Vahvimmat osa-alueet näyttävät jopa 31 %:n kasvulukuja viime vuoteen nähden.

 

Eli Kiina kasvaa – ja kasvu on tasan ”oikeilla” aloilla.

 

Kiinan teknologian M&A on vielä parempi: 62 % päälle edellisen vuoden.


Kiinan PMI petraa, se huitelee jo 50,3:ssa kun Bloombergin ennuste oli 49,8. 

 

Kiinan BKT kasvaa tänä vuonna kuitenkin +7,5 %.  Onhan se aivan ”toiselta planeetalta” kuin Lännen +2 – +3 %.  Ja mehän, Suomi, emme pääse edes tähän.  Suomi taapertaa pakkasella.

 

Kiinan talousjohdon keskeinen ajatus on suunnata talouden kasvu infrasta ja raskaasta tuotannosta kulutuskysynnän kasvun suuntaan.  Lännessä tähän ei ole uskottu, monia epäilyksiä on esitetty.  On unohdettu, että koko Aasian ”tiikerikaarti”, Japani, Korea ja Taiwan ovat jo tehneet tätä käännettä.

 

Kiinan asuntojen hinnat eivät ole karanneet ”lapasesta”, kuten ”kaikki” ajattelevat.  Itse asiassa inflaatiokorjatut asuntojen hinnat ovat laskeneet vuoden 2010 toisen neljänneksen tasolta, eli ajankohdasta jolloin hallitus otti hommaa haltuun ja alkoi painella luottopuolen jarruja.

 

Lisäksi suhdeluku Kiinan asuntojen hintojen ja käytettävissä olevien tulojen välillä on laskenut yli 50 % vuodessa, kun ensin Pekingissä alettiin hillitä kiinteistöspekulaatiota, osana laajempaa talouden isoa kuvaa. 

 

Uutiset ”aavekaupungeista” (Ghost Cities), jotka pyörivät lännessä ja luovat ennakkokuvia Amerikan asuntokuplan puhkeamisen tapaisesta ”paskaisesta lopusta”, eivät hallitse Kiinassa ihmisten käyttäytymistä eivätkä muutoinkaan anna pätevää kuvaa koko maan tilaneesta.

 

Kansainväliset suuryhtiöt – General Motors etunenässä – tekevät kauppaa Kiinassa, eniten koko maailmassa.  Tämä ei tapahtuisi, jos kansakunta olisi kontallaan.

 

Siispä viisaat sijoittajat satsaavat Kiinan halpoihin osakkeisiin.

 

Ei ole mitenkään epätavallista, että Kiinan markkinoilla aaltoilee.  Valtavat heitot, jopa 40 tai 60 prosentin selkäänotot eivät ole harvinaisia millään markkinoilla, mutta ei varsinkaan Kiinan epävakiintuneilla, lapsenkengissä olevilla markkinoilla.  Taloushistoriallisesti, ajatelleen 2000-luvun nousukautta, Kiina on ennennäkemätön kromosomilapsi, talouden jättiläinen kapaloissaan.

 

Kiinaa ei ole viime aikoina juurikaan hypetetty: olisikohan nyt jo vihdoin aika?  joutumatta tervatuksi ja höyheniin kiedotuksi.  Kiina, jos mikä – ja vain Kiina – voi johtaa maailmantalouden ulos globaalista finanssikriisistä ja kasvupysähdyksestä.  Pesäpallotermein: Kiinalla on nyt sisävuoro.  Katsotaan tikkana, montako juoksua se lyö?  Meneekö laittomaksi, hudiksi tai takalaittomaksi?  Ennuste kuitenkin on: Kiinan taloudessa on edessä suurin vaurastumisvaihe ihmiskunnan historiassa ikinä.

 

Jutun pointit:

 

Kiinan laskusuhdanne on ylikypsässä vaiheessa, edessä on kasvupyrähdys.

 

Kiinan osakemarkkinat matavat, hinnat huokeita mitaten eri ulottuvuuksilla (PE). 

 

Juuri nyt markkinat näyttävät keskimäärin PE-lukua vain 7,1 ja tuotto lähes 5 %.  -  Vertailun vuoksi Standard & Poor´sin TOP 500: PE-luku 18,57 ja tuotto 2,07 %.

 

Kiinan Yuan tulee kellumaan vuonna 2015.  Tämä vaikuttaa mm. läntisiin sijoituksiin. 

 

Dealerit vihaavat Kiinan osakkeita.  Joku kuitenkin aina uskaltaa..

 

 

Mitä Kiina tekee?

 

Kiina uusintaa bisneksen ”suuren idean”.  Kiina-ilmiö esiintyy maapallolla vain kerran tuhannessa vuodessa.  Se on nyt.  Kiina ei katoa.  Kiina ei ole kangastus.  Kiina pysyy.  Eikä ”pullon henki” suostu takaisin pulloon.  Kiinan uusi nousu on lähempänä kuin moni uskoo: Kiinan nousu on lähempänä kuin sen lyhyeksi jäänyt notkahdus.

 

Lähde, keskeinen:

Keith Fitz-Gerald: I Just Uncovered Some Shocking Numbers About China.  August 7, 2013.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Vilho Juntunen

Tätä ministerit kuuntelevat haikeasti tänäänkin.

Eero ja Jussi & The Boys - Ei aika Mennyt Koskaan Palaa - 1967
http://www.youtube.com/watch?v=j8aci7p24KE

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä lyhyt kertaus viime päivien taloussivustojen näkemyksistä Kiinan suhteen. Kuten arvata saattaa näkemykset hajoavat kuin kuuluisat Jokisen eväät. Mutta eihän tämä olisikaan elämänmuotomme vaikein osa-alue, nimittäin tulevaisuuden ennustaminen. Peruutuspeiliin osaamme kaikki vilkaista, mutta mitä näyttää tuleva, siinäpä kysymys..

Yle 8.8.2013; Kiinan ulkomaankauppa kasvoi ennakoitua enemmän. – Kiinan ulkomaankauppa piristyi heinäkuussa.
http://yle.fi/uutiset/kiinan_ulkomaankauppa_kasvoi...

TalSa 5.8.2013; NDRC: Kiinan kasvuvauhit heikko – ylikapasiteetti ongelma http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/08/0...

TalSa 5.8.2013; Kiinan palvelualojen kasvu piristyi. http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/08/0...

Arvopaperi 2.8.2013; Standard Life: Kiinan kasvu hidastuu edelleen. http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/standard+lif...

Verkkouutiset 2.8.2013: Kiinan kasvun ei uskota jatkuvan entiseen tahtiin. http://www.verkkouutiset.fi/talous/kiina%20-6289

Savon Sanomat 12.7.2013. Kiina valmistautuu hitaampaan talouskasvuun. http://www.savonsanomat.fi/uutiset/talous/kiina-va...

NewsRoom 7.8.2013; Sijoittajan maailma. http://newsroom.nordea.com/fi/2013/08/07/sijoittaj...

Salkunkantaja 2.8.2013; Kiina – kasvua ja kasvukipuja http://www.salkunrakentaja.com/2013/08/kiina-kasvu...

Sijoitustalous 5.8.2013; Rahastonäkemys: Euroopassa näkymä hiljalleen paranee, Kiina suuri kysymysmerkki http://www.sijoitustalous.fi/osake-ja-korkonakemys...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset