Käteisen rahan kuolema järkyttää maailmantaloutta – ja pientä ihmistä

Käteisen rahan kuolema järkyttää maailmantaloutta – ja pientä ihmistä

 

Tämä tieto on salaista.  Se on kielletty totuus.  Siitä on vaiettu Amerikassa.  Siitä ei ole hiiskuttu Euroopassa.  Erityisen hiljaa siitä on oltu Suomessa.  –  Silti se koskee kaikkia meitä. 

 

Siksi se on salattu.

 

$

 

”Tämä talouden vallankumous voi olla yhtä syvällinen kuin rahan synty, hetki jolloin esi-isämme takoivat ensimmäiset kolikot”.

 – The Economist –

 

 

Käteisen rahan kuolema on edessä.

 

Se on useimmille ihmisille Euroopassa, Amerikassa, Aasiassa, kaikkialla, suuri muutos.  Pitkän ja hedelmällisen kasvun aikakauden loppu.

 

Jatkossa emme enää anna lapsillemme kolikoita säästöpossuun panemista varten.  Konkreettinen raha ei enää pyöri hyppysissämme.  Lompakossa kannettavan ja käsin käsiteltävän rahan aika on yksinkertaisesti ohi – muutamassa vuodessa.  – Kenties sen arvokin.

 

Raha käteisenä vaihdon välineenä lakkaa.  Yksinkertaisesti lakkaa.  Rahaa ei enää muutaman vuoden kuluttua ole.  Ei siinä totutussa, perinteisessä, ja monia tunteita herättävässä muodossa, jossa me kaikki olemme lapsuudessamme oppineet sen tuntemaan.  Kolikkoina ja seteleinä.  Käsissä kahisevana ja kassalokeroissa kilahtelevana artefaktina.

 

£

 

Mullistus tuo rajuja muutoksia toimintoihimme, ajatteluumme ja asemaamme – koko elämäntapaamme.  Asian tiivistää Yalen yliopiston ekonomisti, exuberance-kirjailija Robert Stiller:

 

”Käteisen rahan katoaminen edustaa taloudellista vallankumousta, jolla voi olla yhtä syvällinen vaikutus elämäämme, kuin esi-isillemme päivänä, jona he kehittivät kolikon”.

 

Tausta

 

Monet – näennäisesti ennalta-arvaamattomat – taloudelliset tapahtumat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana mullistaneet elämäämme: it-kupla, osakemarkkinoiden kuohunta, vuoden 2008 finanssiromahdus, Euron kompurointi, etc.  Ne ovat olleet isoja, kieltämättä – mutta tämä tuleva mylläys on vielä isompi, se on aidosti globaali.  Ja se tulee ”yllättäen”, siis vain näennäisesti yllättäen.  Näille kaikille ilmiöille on nimittäin tyypillistä sama etymologia, syntyhistoria: niiden syyt ja aiheet ovat rahajärjestelmän ja talousymmärryksen sisässä, virheinä, valuvikoina, säätelyn laiminlyönteinä, ahneutena etc.  ja – vaikka niitä on näennäisesti vaikea havaita, ne ovat yhtäkaikki suoraan silmiemme edessä.  Kellä on silmät, se nähköön.

 

Aivan kuten todettu on: suuret historialliset ilmiöt syntyvät hitaasti ja tapahtuvat nopeasti, yllättäen.

 

Pelkästään Yhdysvaltain liittovaltion pankki, FED, on pelkästään tämän vuoden [1.-6.2013] aikana rahanprinttaamisellaan luonut globaaleille markkinoille mittavan 663,8 biljoonan dollarin (663.800.000.000.000 $) shokkiaallon.  Lisäksi tällä ”shokkaamisella” on markkinoille ajettu dollareissa ilmaistuna öljyä 3.200 miljardin dollarin edestä.. kultaansijoituksia 2.400 mrd:n edestä… yhdistettynä hirmuiset määrät; Amerikassa ovat ekonomistit äskettäin laskeneet FED:in kokonaispumppauksen vaikutukset maailmanmarkkinoille 69.900 biljoonaksi dollariksi.  Siis suoranaisen ja välittömän dollariprinttaaminen kymmenkertaisena!

 

FED 30.7.2013

 

30. päivänä heinäkuuta 2013 Federal Reserve käynnisti hiljaa ja torvensoitotta uskaliaan uuden ohjelman.  Yhdessä erinäisten muiden toimenpiteiden kanssa, sen tarkoitus on keskeyttää fyysisen rahan – siis kolikoiden ja seteleiden – käyttö Yhdysvalloissa.  Hieman aiemmin eräs entinen Yhdysvaltain työministeri varoitti: ”Fyysinen raha on juuri menossa lopunaikoja kohden”.  Kyseessä ei ole mikään iänikuisista pahanilmanlintujen toistamista ennusteista, joiden mukaan ”dollari romahtaa”.  Kyse ei ole vertauskuvasta ja kielikukkasesta.  Kyse on reaalirahan todellisesta lakkaamisesta.

 

Jatkossa kun kävelet tutun Jackin Kuppilaan ja saat parinkymmenen taalan laskun, et enää voi ojentaa seteliä maksaaksesi.  Tuo tuttu Jack tulee sanomaan sinulle, aidosti pahoitellen: ”Sorry, but we can no longer accept your money”.  Pahoittelen, rahasi ei enää kelpaa.  Me toimimme enää sähköllä, sähköisellä rahalla..

 

 

Merkittävin investointiuutinen sitten Sokrateen aikojen

 

Rahan – käsin kosketeltavan kolikon – keksivät (kehittivät) ensimmäisinä Lyydian ekonomistit noin 786 vuotta ennen Kr.  Kolikossa oli kuvattu – kuinka ollakaan – härkä ja leijona.  Rahan nimi oli ”stater”.  Sittemmin suuriin kroonisiin talousvaikeuksiin joutunut Kreikka loi drakman noin 600 e.Kr.  Siitä lähti Läntisen sivilisaation nousu.

 

Käänne 2.699 vuoden menestyshistoriaan

 

Juuri näinä päivinä tapahtuu – silmiemme edessä, vaikka emme sitä tahdo ja pysty havaitsemaan – suuri ja ratkaiseva käänne rahan hienossa, lähes 2.700 vuotta kestäneessä historiassa.

 

Konkrettinen raha, käteinen raha katoaa – tilalle tulee virtuaaliraha, sähköinen bittiraha.  Kukaan ei tähän päivään mennessä ole pystynyt kuvin kertomaan ja käsin kosketeltavasti selittämään kolmea merkittävää asiaa: Jumalan, sähkön ja sähkörahan olemusta.  Nyt siis kohoaa tämä käsissä hikeentynyt, taskussa poltellut ja perstaskussa miehekästä uhoa antanut käteinen raha reaaliolemuksellisesta muodostaan tuohon käsittämättömään, selittämättömään – jumalaiseen olomuotoon.  Katoaa mutta säilyy.  Muuttuu näkyvästä näkymättömäksi, mutta tulee yhä vain keskeisemmäksi osaksi elämäämme: kaiketi se hallitsee entistä voimallisemmin päiviemme toimia ja öittemme ailahduksia. 

 

Arvostettu Brookings-instituutti kokoaa rahan lyhyen historian:

 

”Historian aikana on käytössä ollut useita erilaisia maksujärjestelmiä, aina vaihtokaupasta, kullan ja paperisen rahan käyttöön.  1900-luvun puolivälistä alkaen ovat maksukortit vallanneet alaa.  Siitä lähtien ovat asiantuntijat ennustaneet käteisen rahan kuolemaa ja uuden, rahattoman (tarkoittaa sanoa: näkymättömän virtuaalirahan) syntyä yhteiskunnassa”.

 

Nyt me sen kohtaamme.  Hieman yllättäen, ja odottamatta, tilaamatta, kuten aina lopulta suuret historialliset mullistukset.  Enteet ja aikeet ovat olleet ilmassa, kenties jo vuosikymmenten ajan – kuten tässäkin tapauksessa – mutta olemme niin turtuneet ennustuksiin ja enteisiin, trendit ovat muodostuneet niin olennaiseksi osaksi vallitsevaa tilannetta, että emme enää ole noteeranneet suuren muutosvirran liikkeitä ja voimaa.  Nyt se sitten tulee. 

 

Suuri muutos

 

American Institute for Economic Research (AIER) raportoi, että jokaisesta markkinoilla olevasta 100 dollarista jo 93 on jo sähköisessä muodossa.  Vain 7 dollaria sadasta on käsissä, kukkaroissa, holveissa tai liikenteessä.

 

Tämä tarkoittaa sitä, että 93 % kaikesta rahasta Amerikassa on hiljalleen siirtynyt pois valtavirtana aikoinaan olleesta käteisrahasta.  ja muuttunut osaksi sähköistä maailmanverkkoa, nolliksi ja ykkösiksi tietokoneisiin kautta maailman.  93 % rahasta on sähköisenä, ja vain sähköisenä!

 

Ja kuin huomaamatta tämä valtava muutos jatkuu – yhä kiihtyvällä nopeudella.

 

Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltain käteisen rahan tarjonta nousi +18 % vuodesta 2009 vuoteen 2011.  Saman kahden vuoden periodin aikana digitaalisen rahan määrä nousi (pidelkää housunliitingeistänne kiinni!) 2915 %.  Alkuarvon (2009) ollessa 33 miljardia dollaria ja tuloarvon ollessa (2011) peräti 1000 miljardia dollaria.  ’

 

Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista fyysistä dollaria kohden mitä Barak 007 Obaman hallitus luo, se luo 162 sähköistä dollaria.

 

Jopa niinkin kapitalistis-konservatiivinen taho, kuin Discovery Instituutin johtava tutkija, tohtori Richard Rahn, vahvistaa: ”Valuutta- ja käytännöllinen raha, sellaisena kuin me sen tunnemme, tulee katoamaan.”

 

Käteisen kuolema

 

Kaukana ei ole se päivän, jona hallitus Yhdysvalloissa – ja monet hallitukset eri maissa kautta maailman – tulee julistamaan lain, jonka mukaan käteinen raha menettää asemansa ”laillisena maksuvälineenä”. 

 

Sotien jälkeen Suomessa hallitus joutui vaikeassa pakkotilanteessa toteuttamaan äkkiä ja yllättäen ”setelien leikkauksen”.  Puolet minulle – puolet sinulle.  Se oli periaate.  Nyt mitään ei puoliteta, ei seteleitä, ei kolikoita.  Kaikki nollataan.

 

Yksi mielikuvaharjoitus

 

Presidentti George W. Bushin presidenttikauden näkyvä vaikuttaja, presidentin taloudellisen neuvoston puheenjohtaja, tohtori Greg Mankiw, esittää yhden skenarion:

 

”Kuvittele, että FED ilmoittaa, että se on bannannut – poistanut käytöstä – kaikki setelit, joiden sarjanumerot päättyvät johonkin numeroon väliltä 0-9.  Ne on julistettu mitättömiksi”.

 

On erittäin ymmärrettävää, jos tämä kuulostaa sinusta käsittämättömältä, uskomattomalta, epärealistiselta ja vaikka miltä…

 

Mutta raha-historia tietää vastaavia tapauksia, näihin rinnastettavia.  Selkä seinää vasten,  tilanteen valuttua vuosi toisensa jälkeen aina vain pahemmaksi..  Ja kaikkein pahinta skenariota torjuakseen, mikä tahansa hallitus … no, melkein mikä… siis jotkut hallitukset – ne jotka haluavat kantaa kovan vastuunsa ajassa ja historiassa, ne ovat valmiita tekemään ”koviakin juttuja”.

 

Kova ratkaisu

 

Eräs esimerkki kovista ratkaisuista poimittakoon Suuren Laman vuosilta: presidentti Roosevelt oli pinteessä 1933.  Mitä tehdä?  Miten pelastaa maa ja kansa?  Hän otti radikaalin askeleen. 

 

Ilmoitus tuli muodossa Executive Order 6102.  Presidentti määräsi kaikki kansalaiset luovuttamaan hallussaan olevan kullan Yhdysvaltain Federal Reserve Bankille – ennen puoltayötä vappuna 1.5.1933.  Rangaistukset niskuroinnista ja lain noudattamatta jättämisestä olivat kovia, alkaen 10.000 taalan sakoista aina 10 vuoteen vankeutta.  Ajan voittamiseksi en juutu tapauksen yksityiskohtiin, siitä löytyy riittämiin selittävää tekstiä … hm. sähköisessä muodossa maailman verkostoista..

 

Se siitä kapitalismin kehdon yksityisen omistuksen suojasta.. jne. Ja mikä yllättävintä, tuo FDR:n muotoilema laki oli voimassa yli neljä vuosikymmentä, aina vuoteen 1974 saakka.

 

Tarpeetonta huomauttaa, että ”väliaikainen” kielto kullan yksityisestä omistamisesta oli tottahan toki vähäinen juttu tähän ”käteisen rahan kuolemaan” verrattuna.  Mutta taustalla ja aiheuttajina ovat samankaltaiset talous- ja finanssijärjestelmän sekä megatalouden ongelmat, vääristymät ja hyötysuhteen kieroutumat, niin nyt kuin FDR:n aikana, ja ennen kaikkea kyvyttömyys ratkaista havaittuja ja näkymättömiä ongelmia tunnetun politiikan keinoin.  Se johtaa lopulta äärimmäisiin ratkaisuihin, vieläkin pahemman välttämiseksi.

 

”Kuolema käteiselle” jo käytössä toisaalla

 

CBS Newsin raportti:

”Viime vuonna Madisonissa, WI, roskakuskeilta kiellettiin oikeus maksaa kaatopaikkakuormista aiheutuva käyttömaksu käteisenä.  –

Bridgewater, Massa., älä vaivaudu tuomaan tänne rahaa.  Kuten kyltissä lukee: ”Ehdottomasti emme hyväksy käteistä täällä!”.

 

Päivämäärällä 1. päivä helmikuta 2012 Marylandin revisiokanslia kielsi kaikki käteismaksut osavaltion konttoreissa.  Olipa kyse verojen, liikennemaksujen, kaavoitussakkojen etc. suorittamisesta… käteistä ei enää hyväksytä.  Kuten ilmaisu kuului: ”helmikuun 1. päivästä 2012 lähtien ei revisiotoimistoon enää vastaanoteta käteissuorituksia”.

 

Applen viimeisin iPad lanseeraus sisälsi ilmoituksen uuden maksupolitiikan käyttöönotosta.  Se kielsi käteisostot.  Ajatuksena oli nopeuttaa ostotapahtumaa, sekä valvoa yhtiön määrittelemää ostorajoitusta, enintään kaksi vempainta per asiakas.  Muuan invalidi, Diane Campbell oli pienistä tuloistaan säästänyt taalat ostaakseen uutuuden.  Kun hän vihdoin pääsi Applen lippulaivamyymälään Palo Altossa, hänet käännytettiin kylmästi pois.  Vain elektronisella rahalla!

 

Kun ABC News kuuli tapauksesta, se teki siitä kohu-ohjelman, jonka tuloksena Applen oli pakko tinkiä periaatteistaan.  Se hyvitteli Dianea lähettämälle tälle ilmaisen iPadin.  Kuitenkin yhtiö haluaa ehdottomasti tallettaa edelleenkin periaatteestaan, jonka mukaan joka ikisen ostajan nimi, osoite ja muut maksutekniset tiedot tallennetaan.

 

Onneksi käteismaksajat voivat kiikuttaa rahansa naapuriyhtiölle!  Heko, heko.. Paha kyllä eivät voi.  Kaikki yhtiöt ovat siirtymässä kiihtyvällä vauhdilla uuteen systeemiin.

 

Jopa pankit, ja – voisi sanoa – etenkin pankit ovat kovana tässä suhteessa.  Niillä on kuin yhteinen salajuoni asiakkaiden pakottamiseksi sähköisiksi asiakkaiksi.

 

Lakeportissa, Californiassa asuva asiallinen palomies Robert Somerton huomasi joutuneensa nöyryytetyksi ja pois käännetyksi.  Lopulta poliisi pidätti hänet.  Ja mikä oli ahkeran palomiehen rikos?  Hän yritti käyttää käteistä rahaa maksaakseen talonsa asuntolainan lyhennyksen paikallisessa Bank of Americassa.  Hän sai tallennettua koko episodin videolle. 

 

Kun Robert tarjosi käteislyhennystä pankin johtaja kieltäytyi vastaanottamasta sitä, sanoen sen olevan pankin politiikan vastaista.  Kun asuntovelkainen palomies ei tyytynyt tähän, Bank of American johtaja hälytti paikallisen poliisin paikalle.  Poliisi pidätti Robertin, mutta päästi puolen tunnin kuluttua vapaaksi.  Kun mies yritti toistamiseen käteismaksua, hänelle julistettiin porttikielto BofA:n kaikkiin pankkikonttoreihin, ja porttikielto vaikuttaa pitävältä, sillä yrittäessään maksutoimea toisessa konttorissa, hänet oitis pidätettiin.

 

Samanlaisia tarinoita elävästä elämästä olisi määrättömästi, mutta aikaa säästääksemme jätämme enemmät storyt tällä erää.

 

CBS Sunday Morning´in aihetta käsittelevä raportti, joka muuten on nimetty yhdeksi Emmy-palkintoehdokkaaksi, kiteyttää:

 

”Käteisrahaton yhteiskunta ei ole vain väistämätön tulevaisuudenkuva, vaan se on meille monille jo täällä täyttä totta”.

 

Ennuste

 

Nämä tämänkaltaiset kertomukset ovat vain tyyntä myrskyn edellä.  Hyvin pian – sellainen on valistunut ennuste tällä kertaa – Federal Reserve tulee tekemään historiaa: siirtymään pois käteisestä rahasta – ja kiinnittyy sähköiseen rahaan.  Keskuspankin päätös tulee sinetöimään ja nopeuttamaan tätä havaittua kehitystä. 

 

Amerikka siirtyy rahattomaan yhteiskuntaan valon nopeudella.

 

Jotkut sijoittavat tulevat voittamaan mielipuolisia summia, jotkut tulevat saamaan surmansa.. Monta kohtaloa tulee toteutumaan tässä myrskyssä.

 

Vallankumouksen kolme vaihetta

 

The Oxford Clubin skenarion mukaan nähdään ainakin kolme segmenttiä:

 

1.) Kieltäjät ja häiriköt.  Laumailmiönä esiintyy täydellistä kieltämistä, kieltäytymistä ja syrjätymistä.  Osa kansalaisista ja yrityksistä tulee ohjautumaan mainstreamin ulkopuolelle, erilaisiin koskiin, kolukkoihin ja akanvirtoihin, ja jää sinne pyörimään.  Yhteiskunta ulkoistaa epäkelpoja osia ”verkostojen ulkopuolelle”.  Missä ei ole virtaa eikä verkkoa, siellä on pimeää ja rahatonta.  Uusi viidakon kansa syntyy keskelle valoa ja sähköä.

 

2.) Sopeutujat ja sekaantujat:  uuden rahamuodon voittojenhavittelu hyväksytään ja siihen osallistutaan itsekin.  Ihmiset huomaavat pienen ylimenokauden jälkeen, miten uusi raha on helpompi vaihtaa, kuljettaa ja varastoida.  Hallitus reagoi räjäyttämällä bittirahan määrän – ja julkiset menot.  Idea on yksinkertainen: sähköraha nähdään talouden bensiininä, mitä enemmän sitä kuumempi liekki – ja kasvu.

 

3.) Kiihdyttäjät: Uusi raha kiihdyttää vähän kaikkea, vaihdantaa, palveluita, ideoita ja niiden toteuttamista – koko taloutta.  Tämä keinotekoinen buustaus luo uusi kannustusjärjestelmiä, jotka aina vain kiihdyttävät globaalikiihdytintä, seurauksena nousujen ja laskujen valtava vuoristorata, joka jättää taipaleen varrelle paljon ruumiita.  Talouden häiriöalttius kasvaa ehdottomasti.

 

Tri Robert Shiller, Yale Universite, kirjoittaa: Uusi raha kiihdyttää kasvua ja taloutta, lisää globaalia kanssakäymistä ja vaihdantaa, helpottaa yksittäisten kansalaisten toimintaa, luo heidän aktiivisuudelleen kannusteita.  Yhdessä nämä johtavat tilanteeseen, jossa miljoonat työskentelevät tehokkaammin kuin koskaan ennen”.

 

Wes Vernon, Renew of Americasta, arvioi että uusi raha sisältää sekä hyvää että pahaa: siirtyminen käteisestä pois tuo mukanaan lisää vaaroja, mutta tarjoaa myös valtavia mahdollisuuksia.  Newsmaxin artikkelissaa hän kirjoittaa: ”Kyse ei ole niinkään siitä, mitä rahattomassa yhteiskunnassa tapahtuu, vaan siitä, miten muutosta hallinnoidaan ja mitä kohden kehitys kääntyy.  Muutoksen cheerleederit näyttävät luottavan rajattomasti vapaan yrittäjyyden autuaaksi tekevään voimaan”.

 

Visioita

 

Sähköinen asiointi kestää teknisesti noin 0,14 sekuntia.  Keskimääräinen käteisostos puolestaan vie tutkimusten mukaan 33,7 sekuntia.  Tällaiseen tulokseen on päätynyt British Financial Sevices Authority tutkimuksissaan.  Pelkkä siirtyminen sähköiseen rahaan voi nopeuttaa liiketointa peräti 25823 %:lla. 

 

Tekee mieli nauraa.  *En kuitenkaan tee sitä.

 

Tunnetun amerikkalaisen kahvilaketju Starbucksin toimitusjohtaja Howard Shultz teki 25 miljoonan dollarin investoinnin yksityiseen Start-up –yritykseen nimeltä Square.  Se tarjoaa edullisia sähköisiä maksujärjestelmiä, joita voi käyttää kuka tahansa, niin yritykset kuin yksityiset kansalaiset.

 

Eräänä osana hanketta Square asensi noin 7.000:een Starbucksiin kautta Yhdysvaltojen laajan maan mobiilimaksujärjestelmät.  Langattomien maksutoimien tekninen asiantuntija Steven Levy totesi: Se oli pieni askel Starbuckille mutta jättiloikka Squarelle.  Tai oikeastaan jättiloikka Squarelle, mutta käänteentekevä muutos Starbuckille.

 

Systeemin myötä voit kadulla päättää nauttia laten ja raikkaan ilmastoidun kahvilan virkistävästä vaikutuksesta: naputat tilauksen kompuutteriisi, ja parkkeeraat lähistölle, kävelet kahvilaan, ja kaikki tilaamasi on siellä hetivalmis.

 

Visa

 

Visa käsittelee nykyisin 150 miljoonaa käteistä maksua päivässä, määrä on huima.  Sen vuosivolyymi on 80 mrd €.  Vilkkaimpina päivinä Visa käsittelee yli 200 miljoonaa maksua.  Seuraavien 12 kuukauden aikana arviolta 6.300 miljardia dollaria puhtaasti sähköistä rahaa virtaa VisaNet –järjestelmässä.  Visa kertoo, että 50 % sen transaktiovolyymistä tulee älypuhelinten käytöstä vuoteen 2020 mennessä.

 

Koska kansainväliset toimijat laajentavat palveluitaan maailmanlaajuisesti, seurauksena on: ”kuolema käteiselle”..  Kaikkien valuuttojen kokiessa saman kohtalon.

 

Kuolema käteiselle merkitsee suurinta yksittäistä muutosta globaalin rahatalouden piirissä elinaikanamme.

 

Missä mennään?

 

Euroopassakin 93 % kaikesta rahaliikenteestä ja transaktioista on sähköisen toiminnan piirissä.  Hallitukset ovat jo ryhtyneet koviin toimenpiteisiin.

 

Italian ministerineuvosto päätti äänestyksen jälkeen, että kaikki käteismaksut julistetaan lainsuojattomiksi, siltä osin kuin ne käsittävät yli 50 euron maksusuorituksia.  Kielto astui voimaan vuoden 2013 alussa.

 

Daily Telegraph kertoi, että 20 % Kenian vuosittaisesta bruttokansantuotteesta virtaa nykyisin yksistään erään mobiilijärjestelmän, nimeltään M-Pesa, kautta.  Vastaavaa muutosta tapahtuu kaikkialla Afrikassa, Aasiassa ja Itä-Euroopassa.

 

Kanada on ilmoittanut, että se ei teetä enää senttiäkään.  Miksi?  Se maksaa nyt 1,6 senttiä jokaisesta sentin kolikon lyömisestä.  Virkamiehet toteavat, että lopettamalla senttien tuotannon maa säästää 11.000.000 dollaria joka vuosi.  Toinen syy hallituksen ratkaisuun oli se, että he halusivat eroon käteisestä, se on pelkästään kallista – näin siis hallituksen mielestä.  Lisäksi todetaan käteisrahan valmistuksen, varmennuksen, kuljetusten, tallettamisen yms. aiheuttamat kulut.

 

Samoista syistä  Britannian Payment Council on ilmoittanut lakkauttavansa paperirahallisen liikenteen päivämäärästä 31. lokakuuta 2018 lukien.  Britanniassa tavallisia ihmisiä, jotka yrittävät maksaa suorituksiaan pankeissa, yrityksissä tai valtion virastoissa saatetaan jopa rangaista tästä  Syynä on käteisen rahan käsittelyn kalleus: laskenta, lajittelu, kuljettaminen, turvatoimet.  Jokainen askel maksaa..  Mukana myös ryöstöriskien ennakoinnin hinta.

 

London Evening Standardin mukaan Britannian siirtyminen kaikkien maksujen suhteen sähköiseen rahaan voi olla ”vain muutaman vuoden päässä”.

 

Irlannin National Bank on seurannut emäsaaren askelten jäljessä.  Pankki on sulkenut kaikkiaan 25 sivukonttoria ja ajamassa sisään uutta liiketoimintamallia.  Irish Times raportoi: ”Saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, mutta yksi tärkeimmistä Irlannin kuluttajapankeista on luopumassa ensimmäisten joukossa käteisen rahan käytöstä”.

 

Miten rakkaassa naapurissamme, Ruotsissa?

 

Ruotsalaiset ottivat paperirahan käyttöön Euroopassa ensimmäisten joukossa vuonna 1661.  Tänään fyysinen raha edustaa vain vaivaista 3 %:ia Ruotsin rahaliikenteestä, kertoo Kansainvälinen järjestelypankki (The Bank for International Settlements).

 

Viime vuoden lokakuussa (2012) eräs maan suurimmista pankeista, Danske Bank, lopetti käteismaksujen välittämisestä tyyten.

 

Koko maasta ei enää löydy kaupunkia eikä kylää, jossa kassabanni ei olisi otettu käyttöön.  Samoin yksikään ruotsalainen bussi ei vastaanota käteisrahaa.

 

Onpa Ruotsin kirkkokin jo mukana muutoksessa.  Carl Gustafin kirkossa, Karlshamnissa, etelä-Ruotsissa kappalainen Johan Tyrberg kertoo heillä siirrytyn kolehtihaavien kierrätyksestä korttilukijoihin, joihin korttia vilauttamalla saarnankuulija voi luovuttaa kolehtinsa..

 

Sähköiset roistot

 

Ei niin ”hyvää” ettei pahaakin.  Sähköisen rahan virrassa liikkuu myöskin sähköisiä konnia.  Vaaran väikkyminen kuuluu käyttäjän yleissivistykseen.  Nopeat nokittajat voivat tehdä valtavia tilejä nettipyörteissä. 

 

Jeff Yastine, Oxford Clubista kirjoitta, miten kolmen viime kuukauden aikana FDIC (Fedin turvayksikkö) on kirjannut uudenlaisia pankkirosvoja jo noin 25 miljoonan dollarin edestä.  Perinteisen käteisrahan ryöstöjä ilmeni vastaavana aikana vain 9,5 miljoonan edestä.

 

Sky News on raportoinut järjestäytyneen rikollisuuden toimista, jotka on suunnattu 60 USA:n suurinta pankkia vastaan.  Toimijoita on tunnistettu paitsi Yhdysvalloista, myöskin Euroopasta ja Etelä-Amerikasta.  Hyökkääjät synnyttävät tietokoneiltaan iskumyrskyjä pankkien ”digitaalisia holveja” vastaan, siellä ne voivat siirtää miljoonia feikkitileille ja käytellä sitten näitä tilejä mielensä mukaan.  Varsinaiset tilisiirrot eivät tuota heille riskiä, ja hyvin suunnitellut myrskyt peittävät järjestelyjen jäljet.  Rosvot toimivat koordinoidusti ja hajautetusti eri tahoilta ympäri maailmaa.  Toistaiseksi tällaisten ryöstöjen selvittämisprosentti on perin alhainen.

 

Nyt kun kohutaan suuresta timanttiryöstöstä keskellä päivää Pariisissa, kannattaa rinnastaa siihen tällaisen cyber-ryöstön suurimmat onnistumiset, jotka saattavat liikkua 2,5 miljardissa dollarissa.  Vartiointiliike McAfee kutsuu sitä ”suurimmaksi cyber-ryöstöksi historiassa”.  Sky:n mukaan asiantuntijat ovat todenneet, että koskaan maailmassa ei ole ”toteutettu yhtä suurta pankkiryöstöä – ja niin hienostunutta”.

 

Hyökkääjät voivat iskeä missä vain mistä vain milloin vain.  Millisekunneissa.

 

Kiinan roisto-osuuskunnat ovat iskeneet Yhdysvaltain valtionvarainministeriöön.  Venäläiset gängit ovat tehneet sarjan pankkiryöstöjä Euroopassa ja Latinaialaisessa Amerikassa.  Samoin Israelilaiset useita hyökkäyksiä Saudi-Arabian pörssin.. etc.

 

National Sevurity Agency – se kuuluisa housut kintuissa kärähtänyt NSA – arvioi, että viimeisten 12 kuukauden aikana internet-pohjaiset sähköiset iskut taloushallintoa vastaan eri tahoilla ovat maksaneet noin 1,0 triljoonaa dollaria.  NSA:n johtaja, kenraali Keith Alexander sanoo, että nämä hyökkäykset aikaansaavat ”suurimmat varallisuuden siirrot ihmiskunnan historiassa”.

 

Uudet riskit

 

FBI-agentti Gordon Snow sanoo: ”Ei löydy ainuttakaan järjestöä, yhteisöä, yritystä tai yksilöä, jka ei olisi kärsinyt sähköisten verkkojen hyökkäyksistä.  Jos he todella uskovat säästyneensä niiltä, he vain eivät ole tietoisia siitä vielä”.

 

Seuraavien 12-18 kuukauden aikana maailmanlaajuinen taistelu nettirikollisuutta vastaan tulee suorastaan räjähtämään, sähköisen rahaliikenteen jättimäisen kasvun seurauksena. 

 

Pelkästään viime vuonna (2012) noin 24 maata käytti yhteensä 388 miljardia dollaria sähköisen rahaliikenteen turvallisuuden kehittämiseen.  Näiden maiden joukkoon kuuluivat mm. Yhdysvallat, Australia, Brasilia, Kanada, Kiina, Japani, Ruotsi ja Venäjä..  Missä Suomi? – kuuluuko se tuohon 24:n joukkoon? – En pystynyt selvittämään.. Jos joku tietää, olisi aivan mielenkiintoista tietää.

 

Yleisesti arvioidaan, että tuo 388 miljardia tulee kaksin, kolmin… kertaistumaan.. Niin että turvakulut 10 vuoden kuluttua tulevat olemaan jopa 4000 miljardia dollaria.

 

Yritykset rakentaa globaali turvajärjestelmä, taloudellinen infrastruktuuri, joka suojaisi kasvavat sähköiset markkinat, jatkuvat, ja niiden kärjessä ovat mm. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö, Goldman Sachs, Bank of America, Google, ja tietenkin koko keskuspankkien maailma..

 

Vuoteen 2014 mennessä – se tarkoittaa siis ensi vuotta! – EKP edellyttää, että kaikki sen 32 jäsenmaata toteuttavat niin kutsutun Single Euro Payment Area´n (SEPA). 

 

Virallisten tietojen mukaan EKP:n lausuma toteaa: ”SEPAn ansiosta asiakkaat voivat tehdä sähköisiä euromääräisiä maksusuorituksia kenelle tahansa euroalueella käyttäen vain yhtä pankkitiliä ja yksiä maksuvälineitä.  Euroopan komissio pitää tärkeänä täydentää yksiä markkinoita.  SEPA on tärkeä askel Euroopan yhdentymisen tiellä”.

 

 

Mitä tästä seuraa?

 

Onkohan kukaan (taaskaan) miettinyt tätä ”kehitysaskelta” loppuun asti.  Mitä siitä seuraa?  Ja mitäs siitä sitten seuraavaksi seuraa? jne..

 

Oxford Clubin vanhempi tutkija-johtaja Jeff Yastine kirjoittaa aiheesta:

 

”Miksi tämän pitäisi kiinnostaa [amerikkalaisia]? Siksi, koska Yhdysvaltain ja Euroopan taloudet ovat sidoksissa toisiinsa – kuin siamilaiset kaksoset kiinni lonkka lonkassa..

 

Ja SEPA muuttaa Euroopan talouden ja sivistyksen.  Eurooppa muuttuu yhtenäisemmäksi kuin ennen, sen hallinto muuttuu keskitetymmäksi.

 

Kuvittele Eurooppa ilman kansallisia rajoja, yksi valuutta, yksi passi, yksi hallitus  Sitähän SEPA tuo.  Ja se toimii [yhtenäisenä].  Euroopan pankkijärjestelmä muuttuu nopeasti – ja se uudistaa ympärilleen uuden digitaalisen rahan.

 

Heti kun Euroopan kansat ottavat käyttöönsä SEPAn [elektronisen yhteisen rahan], ei ole mitään paluuta pois Eurosta, yhtä vähän kuin on minkään laista paluuta balkanisoituneeseen vanhaan Eurooppaan

[”Once the European nations adopt SEPAm there will be no going back for the euro.  And there will be no going back to the balkanized Europe of old”]

 

Tulemme näkemän uuden kansakunnan synnyn – The United States of Europe. (USE eli Euroopan Yhdysvallat), jos niin halutaan asia ilmaista.  Uskon että tulemme näkemään tämän elinaikanamme”. [siis kirjoittaja Jeff Yastine uskoo, VH]

 

Mutta meidän ei tarvitse odottaa pitkäänkään, kun tulemme näkemään käteisen rahan lopun Euroopassa.

 

Oxford Clubin palajastus:

 

Tutkimuksissamme olemme kaivaneet päivänvaloon Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajan Mario Draghin allekirjoittaman asiakirjan.  Se paljastaa suunnitelman käynnistää radikaali uusi ohjelma.  Käyttämättä mitään muuta kuin tietokoneita, EKP ”tulostaa” miljardeja uusia sähköisiä euroja – tyhjästä.

 

Euroopan keskuspankki tulee käyttämään näitä ”sähköeuroja” ostaakseen euromääräisiä joukkovelkakirjoja.  Kyseessä on Telegraphin kuvailema pumppaus, jolla EKP puskee ”rajattoman” summan euroja Euroopan talouteen.

 

Idea on yksinkertainen.  Keskuspankit uskovat pumppaamalla talouden täyteen uusia sähköisiä miljardeja piristävänsä taloutensa toimintaa, ja kannustavansa talouden toipumista.  Ja jokainen uusi kierros ”sähköisen” rahan painamista aikaansaa rahan painopisteen siirtymistä pois käteisestä, fyysisestä rahasta.

 

Strategia on yleistymässä suurissa keskuspankeissa ympäri maailmaa.  Amerikkalaisille ajatus pakenemisesta toiseen talouteen tai valuuttaan on hiipumassa nopeasti..  Drahgi uskoo tekevänsä saman Euroopassa.” 

 

Uuden rahan vallankumous leviää.

 

Amerikassa, Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa, kaikkialla.

 

Ekonomisti Harley Hahn kirjoitti Santa Barbara Independent –sanomalehdessä äskettäin:

 

”Fedillä ei oikeastaan ole rahaa [yhtään] – Fed vain tekee sitä”.

 

Lokakuussa 2012 Kiinan keskuspankki ruiskutti 395 miljardia yania (63,2 miljardia US Dollaria) osaksi Kiinan immateriaalista rahataloutta – yhdessä ainoassa päivässä.  Tämä oli Wall Street Journalin mukaan ”suurin yhden päivän ennätys” tämän laajenevan tekorahan luomisessa.

 

Englannin keskuspankki on pumpannut 375 miljardia dollaria uuden sähköisen rahan järjestelmäänsä – toistaiseksi.  Määrän odotetaan nousevan – dramaattisesti – tämän vuoden kuluessa.

 

Japanin keskuspankki tekee samaa.

 

Kaikkialla maailmassa, todellisen rahan toimitukset ovat romahtaneet.  Sen sijaan digitaalisen rahan kasvu on huimaa.

 

Kommentti:

 

Mieti, mitä tästä seuraa?

 

Mihinkä tällainen jumalaton puliveivaus voi maailman johtaa?  Vastaus kuuluu: vain ja ainoastaan täydelliseen kaaokseen.

 

Keskeinen lähde:

Jeff Yastine, Senior Research Director,

The Oxford Club;

Banned in America.  The shocking truht the don´t want you to know!, july, 2013.

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu