Veikko Huuska

Venäläinen raportti Kuhmon Viiksimon partisaani-iskusta 24.9.1942

Venäläinen raportti Kuhmon Viiksimon partisaani-iskusta 24.9.1942

 

Tämä liittyy aiemmin julkaistuun blogiin:  http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/143957-eraan-partisaanin-tapaus-kuhmon-viiksimon-murhenaytelma-2491942

 

24.9.1942;

VIIKSIMO

 

Karjalan Rintaman Partisaaniliikkeen Esikunta

10. heinäkuuta 1943, N:o 002754, Belomorsk

Erittäin salainen

2 kappaletta

 

Partisaaniliikkeen esikuntapäällikölle, kenraaliluutnantti, toveri G.M. Ponomarenkolle

 

SELONTEKO partisaaniliikkeen tuloksista Karjalais-suomalaisessa SNT:ssa ja Murmanskin alueella 1.7.1941-1.7.1943

Repolan suunta

 

Partisaaniosasto Vperjod (Eteenpäin) toimi 17.8.-30.9.1942 välisenä aikana toveri Bondjukin johdolla 84 miehen vahvuisena vihollisen selustassa Repolan-Ylätuulivaaran-Rääkkylän alueella.

 

24.9.1942 Vperjod-osaston joukkue, jota johti osaston komentaja toveri Bondjuk saapui sotilasoperaation jälkeen Viiksimon kylään tarkoituksena täydentää elintarvikevarastoja suomalaisen väestön kustannuksella.

 

Matkalla 3 kilometriä ennen kylää otettiin heinänniitosta kylänvanhin.  Kuulustelussa selvisi, että osa väestä on kylässä aseistautunut ja samana päivänä poliisien tuli tuoda aseita myös lopulle väestölle.  Tov. Bondjuk päätti kerätä kokoon koko kylän väen, riisua heidät aseista ja ottaa elintarviketäydennystä.  Tässä tarkoituksessa hän lähetti 2 partisaania kylänvanhimman kanssa kylään kokoamaan kaikki asukkaat ja lopulla joukkueella piiritti kylän.  Kylänvanhin onnistui suostuttelemaan kaikki asukkaat koolle.  Väestö kieltäytyi ehdottomasti antamasta partisaanien vaatimuksesta elintarvikkeita ja käyttäytyi erityisen röyhkeästi ja haastavasti.

 

Bondjuk päätti ottaa elintarvikkeet väkisin.  Naiset suljettiin latoon ja 12 kutsuntaikäistä miestä ammuttiin.  Miehiä ammuttaessa naiset syöksyivät ulos ladosta ja halusivat paeta kylästä varoittamaan poliiseja.  Partisaanit saartoivat kylän ja avasivat tulen pakenijoita kohden, minkä seurauksena koko kylän väestö – 28 henkeä – tuhottiin.

 

Tulituksen aikana kylää lähestyi henkilöauto, jossa oli 3 siviilipukuista miestä.  Konekiväärimies, joka sulki kylään johtavan tien ampui muutamia sarjalaukauksia autoa kohden, minkä seurauksena autonkuljettaja ja matkustajat kuolivat.

 

Pian henkilöauton jäljessä ilmestyi sotilaita kuljettava kuorma-auto.  Nähtyään, että henkilöautoa tulitettiin, sotilaat hyppäsivät kuorma-autosta, miehittivät kukkulan ja avasivat intensiivisen tulen partisaaneja vastaan.  Partisaanit keräsivät aseet, elintarvikkeet, 5 lehmää ja poistuivat ilman tappioita omaan tukikohtaansa.

 

Tämän retken aikana osasto tuhosi kaikkiaan:

7 upseeria,

41 sotilasta,

26 suojeluskuntaväestöön kuuluvaa ihmistä,

3 henkilö- ja kolme kuorma-autoa,

18 polkupyörää,

720 metriä puhelinyhteyksiä,

1 konekiväärin,

1 kiväärin.

 

Siepattu sotasaalis:

1 kevyt konekivääri,

3 konepistoolia,

11 kivääriä,

1 pistooli,

2 kelloa,

12 reppua,

2 sadeviittaa,

1 puhelinlaite,

karttoja ja asiakirjoja.

 

Osaston menetykset:

10 miestä kaatuneina.

 

Dokumentin lähde:

GAOPDFK, f. 213, op.1, d. 389, l.72.

Teoksen toimittajien kommentti:

Raportin tiedot eivät suurimmaksi osaksi pidä paikkaansa.  Oikein siinä on partisaanien omien tappioiden määrä, 10 kaatunutta.  Viiksimolaisia pääsi pakenemaan niin, että surmansa sai kaikkiaan 8 henkeä [liioittelua 20 henkilöä, VH], joista kuusi oli aikuisia, yksi oli kuusivuotias poika, Tauno Heikkinen ja yksi hänen juuri 18 vuotta täyttänyt sisarensa Anna Heikkinen.

 

Raportti on julkaistu teoksessa;

Teuvo Alava – Dmitri Frolov – Reijo Nikkilä: RUKIVER! Suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa.  Edita, 2002.

 

Katso myös:

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144748-partisaanien-vaijytys-yllatti-suomalaisen-pp-partion-korpraali-himanen-kertoo

 

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/145577-%E2%80%9Deteenpain%E2%80%9D-partisaaniosaston-d-aleksandroville-muistolaatta-rukajarvella

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Veikon tarkat ja autenttiset historian kertomukset ovat tämän lehden blogipalstan parasta antia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset