Veikko Huuska

Miten Golfvirta käännetään? Rajuja suunnitelmia menneiltä vuosilta

Aku Ankan Taskukirjassa n:o 125 Pelle Peloton kehittää laitteen, joka kääntää Golf-virran. Roope aikoo hyötyä tästä ostamalla suuria maa-alueita lämpenevästä Grönlannista. Mutta tähän miten suhtautuvat Golf-virran ennen lämmittämät maat. http://www.perunamaa.net/taskarit/taskari.php?numero=125

 

Fantastinen idea.

Mutta ei aivan ”tuulesta temmattu”.  Nimittäin eräät valtiolliset tutkijat ovat takavuosina askaroineet saman asian kimpussa.  Pohjolaan – ja nimenomaan pohjoiseen Eurooppaan – lämpöä, ”hunajaa ja mannaa” tuova Golfvirta on saanut aivonystyrät syyhyämään tositarkoituksella.  Tässä pieni kertaus villeimmistä luonnontilaan puuttumisen ideoista, joita tiedän olevan olemassa.

Kun Golfvirtaa käännettiin -  Suuruudenhulluja ideoita.

Golfvirran suunnan muuttamiseksi on aikojen varrella tehty useitakin ehdotelmia.  Muuan amerikkalainen halusi kääntää Golfvirran suunnan jo Meksikonlahdesta lähtien hyödyttämään ainoastaan amerikkalaisia.  Eräs venäläinen suunnitteli koko Siperian lämmittämistä Golf-virran avulla. 

Nämä ovat suurimittaisimmat maapallon luonnonoloihin puuttumaan pyrkivät suunnitelmat kautta aikain.  Minkälaiset ne tarkemmin katsottuna ovat, ja mihin ne pyrkivät.

Luonnos n:o 1;

Mr. E.V. Gagott, Yhdysvallat esitti Golfvirran muuntosunnitelman:

Floridan eteläkärjen ja Kuuban välille pato;

Floridan niemimaan tyveen avokanava, jota pitkin Golfvirta ohjautuu Yhdysvaltain länsirannikon suuntaisesti pohjoiseen New Yorkin editse New Foundlandiin. 

New Foundlandin itäkärjestä kaakkoon sulkupato, joka pysäyttää ja ”kaappaa” Golfvirran ja saa sen kiertymään takaisin etelään, Sant Lawrencen lahteen.  Näin muutettaisiin kohmeinen Labradorin niemimaa täydelliseksi ”yrttitarhaksi”.

 

Luonnos n:o 2;

Insinööri Audojev, Neuvostoliitto esitti Golfvirran muuntosuunnitelman:

Hän tahtoi sulkea Jäämeren Novaja Zemljan ja Uralvuoriston pohjoisen ääripään, Vaigatshin välisen salmen umpipadolla.  Tällä rakennettavalla yli 50 kilometrin mittaisella padolla estettäisiin Siperianpuolen Karanmeren hyytävien jäämerivirtoja tuleminen Barentsinmeren puolelle, karkottamaan Golfvirtaa.  Luonnontilassa mainitut Karanmeren jäämerivirrat puskevat Golfvirran Novaja Zemljan pohjoispuolisille napa-alueille.  Tämän idean tarkoitus oli lämmittää Murmanskin ja Arkangelin piirin satamat ja luoda kasvukauden pidennys arktiselle viljelylle.

Golfvirran vuosisadat.

Jo vuosisatojen ajan on tiedetty, että Karibialta alkunsa saava Golfvirta on läntisen ja eritoten pohjoisen Euroopan ”keskuslämmitys”.  Ilman sitä Skandinavia, Britannia, Islanti ja koko pohjois-Eurooppa olisi jo aikojen alussa jäätynyt ja autioitunut. 

Hyvän indikaattorin muodostaa Huippuvuoret, jolla on havainnoitu lämpötiloja, jotka ylittävät jopa 27 asteella sen normaalilämpötilan, joka muualla esiintyy vastaavalla leveyspiirillä.  Irlanti on näiden lämpimien virtojen ansiosta muuttunut ”vihreäksi saareksi”, kun samalla leveysasteella Amerikassa maa on ikiroudassa.  Norjassa viljellään 70. leveysasteella ohraa, vaikka näillä korkeuksilla ei minkäänlainen viljely pitäisi olla mahdollista.  Sanalla sanoen keski-Euroopan pohjois- ja itärannikolla vallitsee Golfvirran ansiosta normaalia globaalia ilmanalaa 10 Celsiusastetta korkeampi lämpötila ja virran lämmittävä vaikutus tuntuu syvälle Manner-Eurooppaan saakka, Alpeille, Balkanille ja jopa Ukrainan ”mustanmullan” vyöhykkeelle asti. 

Vain muutamina talvina näyttää tämä Euroopan ”vesilämmitys” kärsivän häiriöistä, se tuntuu silloin lähestyvän ”luonnollista” maantieteellistä tilaansa.  Onneksi nämä kuitenkin ovat poikkeuksellisia talvia.

 

Miten Golfvirta tunnistettiin?

Golfvirran olemassaolo ja vaikutukset havaittiin jo runsaat kaksisataa vuotta sitten.  Siloisen brittiläis-amerikkalaisen postimestarin, multinero Benjamin Franklinin, huomiota herätti, että nopeakulkuiset ja täysin luotettavat postialukset tulivat aina Amerikasta Englantiin täsmällisesti, mutta paluumatkalla länteen ne olivat usein myöhässä, jopa kymmenen päivää, väliin kaksi viikkoakin. 

Mr. Franklin keskusteli probleemista kokeneiden kalastajien ja valaanpyytäjien kanssa ja nämä vakuuttivat, että heidän purjehtiessaan itään päin, joudutti matkaa voimakas myötävirta, mutta että he säännöllisesti paluumatkalla välttivät tätä virtaa ja valitsivat pohjoisemman, New Foundlandin kautta kulkevan väylän.

Näiden havaintojen pohjalta löydettiin Golfvirta vuoden 1770 paikkeilla.  Mr. Franklin itse piirsi erään taitavan merimiehen avulla siitä ensimmäisen kartan, jotta hänen aluksensa voivat joko käyttää virtaa hyväkseen tai välttää sitä tarpeen mukaan.

Seuraavan vuosisadan kuluessa tutkittiin tämän merivirran alkuperää, laatua ja kulkua, ja muun muassa kesällä 1938 lähtivät norjalainen tutkimusalus ”Armauer Hansen” ja ”Altair” Saksan merivoimien avustamina tutkimaan Golfvirtaa päästäkseen selville sen päävirtausalueista. 

Moninkertainen ihme on tämä virta.  Sen luulisi heti alkuunsa häipyvän meren rajattomuuteen, sillä vedenhän pitäisi sekaantua veteen heti…   Mutta jos kuljetaan jokea pitkin avomerelle, havaitaan vielä useiden kilometrien päässä meren sinivihreydessä jokiveden omalaatuinen väritys  Pohjanmeren kulkijat väittävät, että Golfvirran lämmin, suolapitoinen, syvänsininen vesi erottuu selvästi kylmän, vähäsuolaisen Labrador-virran vesistä.  Tämän havainnon vahvisti muuan jäävuorivartioalus omin mittauksin.  Laivan perässä todettiin 12 C-asteen lämpömäärä, kun taas keulassa mitattiin 2 C-astetta.  Laivan keula sukelsi nimittäin jo kylmään Labradorvirtaan perän ollessa vielä Golfvirran lämpimässä vedessä!

Tämä valtava vesimassa virtaan 12.000 kilometrin pituisena, Floridasta Huippuvuorille ja Novaja Semljaan Atlantin hali, poikkeamatta väylästään ja sekoittumatta napameren jäisiin virtoihin.  Miljoonat eurooppalaiset ovat tälle ”ihmeelle” kiitollisuudenvelassa olemassaolostaan ja elintilastaan.  Ei ole kumma, että se on pitänyt tiedemiehiä kahleissaan, mutta luonnollista on myös, että se on saanut mielikuvituksen lentämään suorastaan fantastisille urille.

 

Voiko ihmiskäsi muuttaa Luojan työtä?

Voidaanko Golfvirran suuntaa muuttaa, ja mihin suunaan?

Kun Golfvirta aiheuttaa Gronlannin kohdalla syyskesällä varsin korkeita lämpömääriä, koituvat ne pari kuukautta myöhemmin Euroopan talven hyväksi.  Niin kauan aikaa tarvitaan ennen kuin virta on tuonut lämpönsä Norjan rannikolle. 

Monet Golfvirtatutkijat ovat olleet joron jäljillä käsityksissään.  Todellisuudessa se lämpö, joka lieventää Euroopan talvea, ei tule satojen kilometrien päässä Euroopan pohjoispuolella virtaavasta Golvirrasta, vaan Keski-Atlantilta, Azorien seudulta.  Golfvirta ei ole mikään ”lämmityslaite”, joka lämmittäisi Euroopan Meksikonlahden auringonsäteillä, vaan se on eräänlainen välillinen ”höyrylämmitys”, jonka tulipesä on Azoreilla.  Sillä jos Golfvirta lämmittäisi Euroopan välittömästi, olisi talvisten pohjois-, luoteis- ja vieläpä koillistuulienkin puhallettava miellyttävän lämpimästi.  Mutta asiahan on aivan päinvastoin.  Lämpimimmät ja kosteimmat ilmat tulevat talvella länsi-, lounais- ja etelätuulien mukana.

Siitä huolimatta golfvirralla on siunauksellinen vaikutus suureen osaan Eurooppaa.  Se myötävaikuttaa ratkaisevasti kuuluisan ”Islannin matalapaineen” muodostumiseen.  Matkallaan Atlantin halki se lämmittää kohdallaan olevat ilmamassat.  Mitä kauemmaksi pohjoiseen napapiirin kylmiin ilmamassoihin se tunkeutuu, sitä voimakkaammin lämmönsäteily vaikuttaa.  Islannin kohdalla  syntyy ensimmäinen ”pyörremyrsky”, alhaisen ilmapaineen alue.  Se vaeltaa  Golfvirran mukana koilliseen päin ja lämpimät ilmamassan vahvistavat ja syventävät sitä jatkuvasti.  Mutta niin kuin kaikki muu luonnossa, vaatii tämä sykloonikin tasoitusta, täydennystä ja tasapainoa.  Se pyytää ilmaa avukseen ja – kaikkialta tulevat avuliaat tuulet tasoittamaan puuttuvaa painetta.  Niitä tulee myös Atlantin eteläosasta, jossa ”Azorien korkeapaine” on saanut aikaan korkean ilmavaraston.  Länsi- ja lounaistuulina se liikkuu Pohjois-Eurooppaa kohti ja – tuo mukanaan Azoreilta ”lämpimiä lahjoja”. 

 

Golfvirta lämmittää Euroopan talven – ”vieraalla” lämmöllä.

Tämä kulkuväylä jota Golfvita seuraa, on Pohjois-Atlantin sykloonien tavallisimpia kulkuväyliä.  Nyt sattuu toisinaan, että kylmä Labradorvirta ja muut napapiirin virrat, tuovat mukanaan jäävuoria melko kauas etelään Atlantilla ja viilentävät ennen aikojaan Golfvirran.  [Jäävuorivirtojen voimasta muistuttaa Titanic!]  Silloin sykloonit etsivät itselleen suotuisampia kulkuväyliä, valitsevat etelämmässä kulkevat väylät II ja III ja – jälleen puhaltavat tuulet niitä kohti, mutta Pohjois-Eurooppa on tällä kertaa niiden toisella puolella ja koillistuulet tuovat Siperian kylmyyden ja napapiirin ilmaston Jäämereltä käsin.  Pohjois-Eurooppa jäätyy.

 

Golfvirta ei yksin riitä.

Kuten havaitaan, Golfvirta ei yksinään määrää Euroopan talvea.  Sen keiton kimpussa on useampiakin kokkeja.  Ennen kuin syyskesällä voidaan ennustaa tulevasta talvesta mitään, on tunnettava kaikki nämä muut vaikuttimet, tarkattava jatkuvasti niiden kehitystä ja osattava suorittaa niiden mukaan laskelmia.  Napaseudun säänmuodostus, Golfvirran lämpötila, virtaamisnopeus ja kulkutie, Azorien korkeapaineen laatu, Siperian korkeapainealueen voimakkuus ja ilmanpaineen jakaantuminen koko Atlantilla ja Euraasiassa vaikuttavat huomattavasti Euroopan säänmuodostukseen. 

Mutta Golfvirta on epäilemättä Euroopan ratkaisevimpia säänmäärääjiä, vaikkei se olekaan välittömästi ”lämmönlähteemme”.

Kuuluisa tutkimusmatkailija Fridtjof Nansen aavisti sen vaistomaisesti jo 90 vuotta sitten  Hän väitti, ettei lämpö, joka vaikuttaa Norjan rannikolla, lainkaan ole peräisin Meksikonlahdesta, niin kuin siihen saakka oli uskottu, vaan – Välimereltä.  Hän uskoi kuitenkin merivirran tuovan subtrooppista ilmastoa Pohjolaan.  Niihin aikoihin hän järjesti jopa tutkimusmatkan Atlantin halki kulkien Madeiraan ja Azoreille saakka.  Matkalla tehtävien mittausten piti vahvistaa hänen uusi Golfvirtaa koskeva teoriansa.  Sillä välin oli ilmatiede sekä vahvistanut että kumonnut hänen käsityksensä.  Eurooppaa ei onnellistuta meri-, vaan ilmavirta, ei lämminvesi-, vaan höyrylämmityslaite…

 

Onko Golfvirta ohjattavissa?

Vuosikymmenten varrella tiedemiehet ovat tajunneet, että tätä virtaa, jonka valtavuuteen liittyvät kaikki maailman virrat, joet ja purot, ei voida valjastaa patoihin, ohjata tai hallita sitä.  230 kilometrin levyinen ja 2.500 metrin syvyinen virta, joka 9 kilometrin tuntinopeudella vyöryy väylällään, ei ole kahlittavissa minkäänmaalaisten suunsoittajien suunnittelemin keinoin.  Virta, joka jo lähtökohdassaan Meksikonlahdessa on 80 kilometrin levyinen ja 650 metrin syvyinen, joka kulkee halki koko Atlantin muodostaen suolaveteen ikään kuin oman öljyuomansa, joka säilyttää lämpönsä kuuden kuukauden ajan – Floridassa on mitattu 27 C-astetta ja Nordkapilla vielä 4 astetta! – joka panee liikkeelle valtavia ilmamassoja ja antaa kokonaiselle maanosalle hedelmällisyyttä ja lämpöä – tämä virta uhmaa ihmiskäden ja ihmistyön rakentamia patoja ja sulkuja.

Todennäköisesti se pilkkaisi myös ”voittajiaan”, jos padot ja sulut sen todella kerran kahlehtisivat. Todennäköisesti se valmistaisi heille pelottavan koston.  Jos Golfvirta johdettaisiin kulkemaan pitkin Amerikan rannikkoa tai Barentsin mereen Siperian rannikolle, se antaisi lämpönsä kohota korkeuksiin, muodostaisi sykloonin, säilyttäisi ja vahvistaisi sitä yhä uusin lämpövirroin.  Syklooni pyytäisi apua, vaatisi tasoitusta, ja avuliaat ilmamassan vyöryisivät valtavina rajumyrskyinä paikalle ja tuhoaisivat raivoisina kaiken ihmistyön kehittäen villejä pyörremyrskyjä.  Rajuilmat, jollaisia Amerikka ei koskaan ole kokenut, murskaisivat padot ja sulut.  Napamyrskyt jähmettäisivät kaiken elollisen ja Golfvirta vapautuisi kahleistaan ja pyrkisi vanhaan päämääräänsä Eurooppaan.

 

Sillä – [alkuperäisen luonnon] elementit vihaavat ihmiskäden työtä.

Eurooppa voi olla huoleti, kaukainen höyrylämmityslaite tekee tulevaisuudessakin sen talvet siedettäviksi.  Golfvirta täyttää tehtävänsä vastaisuudessakin.

 

Lähde:

Kotiarkistoni;

Dr. Ludwig Kapeller: Kun Golfvirran suunta tahdottiin muuttaa.  Signal, 1.4.1942, Fi N:o 7/42, s. 23-27.

 

Lisää:

http://www.tiede.fi/keskustelut/geologia-maa-meri-ja-ilma-f7/miksi-golfvirta-on-t49769-45.html.

http://www.kaleva.fi/juttutupa/tiede-ja-luonto/golfvirta-sammumassa/1669786.

http://www.ilmastofoorumi.fi/ilmastonmuutos/yleisia-harhaluuloja/#golf  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

K Veikko

Nollasummapeliä.

Vaikka Golf-virran suuntaa muutettaisiinkin, ei se mitenkään lisää maapallon lämpömäärää. Lämpömäärä vain jakaantuisi uudella tavalla.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juuri näin. Mutta esimerkiksi elintarviketuotannon kannalta voisi ajatella, että lisälämmön "rajahyöty" olisi joillain alueilla suurempi kuin joillain muilla.

Mutta varsinainen pointti tässä titenkin on se - mikä kävi ilmi artikkelistakin - että puuttumalla suursääilmiöihin, ei koskaan voida likikään tarkoin ennakoida, miten tuo puuttuminen lopulta vaikuttaakaan ilmastoon ja säähän.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Periaatteessa kyse on nollasummapelistä, mutta juuri noiden muuntuvien tekijoiden seurauksena syntyvät seurannaisvaikutukset mutkistavatkin asiaa huomattavasti. Aste pois sinulta ei välttämättä realisoidu yhtenä lisälämpöasteena minulle. Sitäpaitsi vaikka lämmön väheneminen jossain muualla kompensoituisikin sen vastaavanlaisena lisäyksenä "kaappari"-puolella, seurausvaukutukset eivät mitenkään mene "tasan".

Eli kyse tuossa mielessä olisi paitsi luonnonolojen ankarasta peukaloinnista, myöskin luonnonvaroista käytävästä taistelusta. Lämpö on energiaa. Energia on arvokasta. Siitä on monta sotaa syttynyt.

Takaraivossa tykyttää tietysti kuvasarjat Aral-järveltä. Tarkoitus oli hyvä, mutta tulos katastrofi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset